Concordiant Artikelen

Juni 2021

Overlijden Henk Den Ouden
Henk den Ouden

Afgelopen dinsdag kregen wij het bericht binnen dat ons Concordia lid Henk den Ouden op 1 juni is overleden. Henk is 48 jaar lid geweest van onze vereniging en daarmee een lange staat van dienst gehad binnen onze club. Henk heeft altijd op de saxofoon gespeeld hij kon daar goed mee overweg. Enkele jaren geleden werd dat toch te zwaar voor hem om de bariton sax te hanteren en heeft toen besloten om te stoppen met actief musiceren. Hij bleef echter graag lid van onze vereniging.

December 2019

Multi-Culti Festijn

Op zaterdag 28 september was Concordia op Drums te gast op het Multi-Culti festival in Best. Buurtvereniging de Leeuwerik had op het evenemententerrein aan de spinnerstraat een tent geplaatst en een gezellig terras ingericht waar iedereen welkom was. Gratis koffie en thee met daarbij zelfs een worstenbroodje. Verschillende groepen presenteerden zich met wat zij zoal het hele jaar doen en vrouwengroep Best presenteerde hapjes uit 5 verschillende culturen. De middag was speciaal bedoeld om kennis te maken met die cultuur uit verre landen. De muzikale bijdrage werd verzorgd door enkele samba groepen en ook door onze eigen slagwerkgroep. Voor de kinderen was er ook van alles te beleven. Ook hier weer een geslaagd optreden van Concordia Spoordonk.

Spoordonk Kermis

Ook nu weer een prachtige dag op zondag de 13de oktober met de Spoordonkse kermis. Doordat de laatste jaren er wat weinig jeugd was voor de kermisattracties had de exploitant er ook elke weer wat minder attracties neergezet. Dit jaar werden we geconfronteerd dat er ook geen draaimolen meer was dus moest er toch nog wat geregeld worden. Rene van Kollenburg had daarom het idee om dan toch zelf voor een draaimolen te zorgen en hij was er in geslaagd om op het laatste moment er toch nog ergens een te kunnen huren. De kleine jeugd kon dan toch wat vertier maken op de kermis. Een spoedmail werd rondgestuurd en binnen no-time hadden we de personele bezetting ook rond. Het rad van avontuur met de taarten verliep niet slecht en gelukkig hebben een groot aantal series kunnen draaien. Om 18 uur was de trekking van de grote loterij en deze werd gedaan door wethouder Esther Langens. De prijzen van deze loterij zijn inmiddels allemaal afgehaald en we wensen dan ook de winnaars veel plezier met hun gewonnen prijs. Iedereen die meegewerkt heeft aan onze jaarlijkse kermis, bedankt.

75 Jaar Bevrijding

Op donderdag 24 oktober werd in Oirschot de bevrijding herdacht die 75 jaar geleden had plaats gevonden. Omdat dit een speciaal moment was had een commissie een programma samengesteld voor die dag waarbij de kranslegging bij het oorlogsmonument de afsluiting vormde. Vele verenigingen uit Oirschot waren hierbij aanwezig en ook Concordia het Orkest was present. Om 19 uur was het begin van dit evenement op het grasveld bij wijk de Drossaard. Het orkest startte met een klein muzikaal programma waarna de opmars begon van de gildes, scouting en nog vele verenigingen meer. De vereniging van oud-strijders en zelfs oude legervoertuigen waren daarbij aanwezig. Ook een afvaardiging van militairen van onze legerplaats waren er. Na de diverse lezingen werden er twee kransen gelegd en werd 1 minuut stilte in acht genomen. Concordia speelde het Wilhelmus met zang van Myrthe Hendriks en het Schotse volkslied O Flower of Scotland. Hierna volgde de Prinses Irene Brigade-mars terwijl velen aanwezigen bloemen legde bij het monument. Na afloop van deze plechtigheid gingen we in defilé naar de markt waar we onthaald werden door vier herauten die met hun trompettergeschal vanaf de kerktoren ons verwelkomde. Het gilde bracht een vendelgroet en Myrthe zong het lied ………….. Daarna was er voor de genodigden een samenzijn in de zaal van restaurant de Burgemeester waar enige drank en spijs te verkrijgen waren. Opeens klonk ook daar een lied wat door de herauten geblazen werd. We kunnen gerust zeggen dat ook bij dit evenement  het optreden van Concordia geslaagd was.

Doeslief Oirschot

Op zaterdag 26 oktober hebben we met ons korps een serenade gebracht bij Doeslief. Dit was een initiatief van gilde Sint Sebastiaan om de medewerkers van brandweer, politie en ambulance personeel eens een keer in het zonnetje te zetten om zo hun ongelooflijk goed werk eens in het voetlicht te brengen van de bevolking. Medewerking werd verleend door de rederijkers van Sint Katrien, gilde Sint Joris, Concordia Spoordonk en natuurlijk gilde Sint Sebastiaan. De burgemeester van onze gemeente was er uiteraard ook. Het programma speelde zich af op de markt in Oirschot en daarbij brachten de gildebroeders de gebruikelijke vendelgroet. Diverse toespraken werden gehouden richting de hulpverleners en Concordia zette het geheel muzikaal luister bij. Door de rederijkers van Sint Katrien werd een gedicht voorgelezen wat u hieronder dit artikel kunt vinden. Na afloop was er in de beurs nog een gezellig samenzijn waarbij Concordia zelfs moeite had om de aangeboden consumptiebonnen in zijn geheel te nuttigen.

doeslief.....

een harde werkelijkheid
een situatie in nood
een roep om dringende hulp
de omgeving kleurt rood.....

een schreeuw door merg en been
maar ….met toegesnelde handen
coördinerend op het juiste moment
leggen jullie de perfecte banden....

waarbij de hulp verzacht
waarbij de controle versterkt
waarbij het redden van de medemens
bovenal jullie daden kenmerkt

en deze daden zijn groots
wat moeten we toch zonder doen?
als  jullie zouden staken...
en daarom hier deze poëtische zoen

voor steeds weer klaar te staan
voor jullie inzet en bereidwilligheid
we kunnen het dan ook niet genoeg zeggen
jullie zijn ' goud ' en dat al lange lange tijd !

2019  elle van zelst-franken

Halloween

Dezelfde dag als Doeslief Oirschot vond er ’s avonds in het dorp de bekende Halloween tocht plaats. Dit evenement heeft inmiddels naam gemaakt en daardoor komen er duizenden op af. En weer mogen we als Concordia trots zijn op ons zelf want ook hieraan hebben we onze bijdrage geleverd. Niet het hele korps maar drie mannen van onze slagwerkgroep, te weten Martijn v Nunen, Wouter Brands en Hans Coppelmans  hadden het zich die avond niet makkelijk gemaakt. Vier optredens stonden gepland met daarbij een speciaal werk gecomponeerd door instructeur Marcel te Brake. De slagwerkers moesten spelen op kliko’s wat op zich nog niet zo moeilijk lijkt maar de uitdaging zat hem in het feit dat dit muziekstuk begeleid werd door het rijdende carillon van Koninklijke Eijsbouts uit Asten en, er was alleen geoefend door middel van een bandopname. Dus op de avond zelf was de generale repetitie meteen ook de première van dit geweldig muzikaal hoogstandje.  Een enorm publiek waardeerde dit en daarvoor ook natuurlijk een groot compliment voor deze drie heren en hun instructeur. Ook hier weer een geslaagd optreden van Concordia Spoordonk.


In Memoriam

Op zaterdag 2 november hebben we afscheid moeten nemen van ons lid van bijzondere verdienste Jan van der Hijden. Vanuit de familie was ons gevraagd of we tijdens de afscheidsdienst een muzikale bijdrage konden verzorgen. Tien muzikanten van het orkest waren bereid om die dag in het crematorium in Diessen een nummer te spelen en wel de Handelian Song. Op de repetitie was enkele keren met die kleine bezetting gerepeteerd en dat ging goed. Op de dag zelf waren we op tijd aanwezig in Diessen en konden we nog even repeteren en het vaandel met rouwband opstellen. De uitvoering ging perfect en omdat we met zo’n kleine bezetting waren was eigenlijk maar goed ook want de ruimte die we hadden was beperkt. Ook de voorzitter had namens Concordia een woordje gedaan en onze trompettist Ben van Agt had nog “the last post” ten gehore gebracht. De familie sprak na afloop de waardering uit voor het opluisteren van dit afscheid.


Intocht Sint Nicolaas

Een jaarlijks terugkerend gebeuren is ook de intocht van Sinterklaas. Zondag 17 november was het zover dat de goedheiligman zou aankomen in Spoordonk. Rond de klok van twee uur zou hij arriveren op ten Bergh waar vele kinderen en ouders en grootouders al bij de feestelijk versierde brug stonden te wachten. Natuurlijk ontbraken wij met ons muziekkorps ook niet en brachten de stemming op gang door de muziek van het overbekende nummer Sinterklaasfeest. Na enkele keren ook het “zie ginds komt de stoomboot” gespeeld te hebben konden we toch beter de tekst gaan wijzigen in “zie ginds komt het rijtuig”. De Sint kwam in de verte aangereden in een prachtig open rijtuig wat getrokken werd door een groot wit-grijs trekpaard. Het zal wel te maken hebben gehad met – laten we maar zeggen het stikstofprobleem- dat de stoomboot niet mocht varen. Gelukkig had de Sint nog vele echte zwarte pieten bij en had hij nog geen nieuwe zogenaamde roetveeg pieten aangenomen. Onder de pieten waren ook wel enkele “bekende”pieten bij en daarom werden wij ook ruim getrakteerd op het strooigoed. Na het welkom van onze burgemeester Judith Keijzers en jeugdburgemeester Jip van de Loo vertrok de hele stoet , voorop gegaan door Concordia met muziek van Sint Nicolaas op mars, richting gasterij de Merode waar de kinderen nog een aangenaam programma wachtte.


September 2019

In memoriam

“Bert Rijnen, oftewel Bèrtje Rijnen van’t Gineind”, zo begon onze vice-voorzitter het afscheidswoord in de uitvaart op dinsdag 4 juni. Concordia heeft afscheid moeten nemen van een lid van bijzondere verdienste die ruim 70 jaar lid is geweest van onze vereniging. Vanaf de oprichting in 1947 is hij lid geweest en begon op cornet. Daarna heeft hij bijna 30 jaar een plaats in het bestuur gehad. De familie wilde graag dat Concordia in de afscheidsdienst zou spelen en aangezien dit op een dinsdagmiddag was hadden zij er begrip voor dat niet iedereen van de muzikanten aanwezig zou kunnen zijn. Van de familie zitten er ook een paar in het orkest. Toch zaten we met iets meer dan 20 leden op het altaar in de Bernadettekerk in Spoordonk en dat was voor de kinderen Rijnen hartverwarmend. We hadden twee muzikanten in laten vliegen om wat extra ondersteuning te hebben. De kerk was tot de laatste plaats bezet en dat was voor het orkest en dirigent een extra opdracht om de muziek feilloos ten gehore te brengen. Na afloop van de dienst zijn we Bert nog een laatste groet wezen brengen op het kerkhof waar onze trompettist Ben van Agt de Last Post liet klinken. Daarna waren we door de familie uitgenodigd voor de koffietafel als blijk van waardering en dank voor ieder die de tijd had kunnen vinden voor dit prachtig afscheid.

Zomerconcert

Op zondag 23 juni hadden we ons zomerconcert op het terras bij de Merode. Een traditie binnen onze vereniging dat het laatste optreden voor de vakantie op de thuisbasis gegeven wordt. Vooraf gegaan door een heerlijke brunch en waar iedereen lekker kon bijbuurten met elkaar en ook met de partners van de leden. Al verschillende jaren treffen we het iedere keer met het weer. De zon stond hoog aan de hemel en de temperatuur was heel goed. Gelukkig hadden we gebruik kunnen maken van twee grote partytenten die de meesten van een schaduw voorzag. Het programma was afwisselend omdat  Opleiding, Orkest en Drums om de beurt speelden. Gelukkig waren de stoelen op het terras volzet en hebben we een luchtig programma voorgeschoteld aan het publiek. Nadien zelf nog een terrasje gepikt om zo de vakantie in te luiden.

Spoordonkse Boys

Op vrijdag 30 augustus hebben we de Spoordonkse Boys verrast met een serenade vanwege het 75 jarig bestaan van deze vereniging. Onze leden waren pas laat op de hoogte van dit gebeuren maar toch waren we met voldoende personen om deze jubilerende club een muzikale hulde te brengen. We marcheerden dan toch om ongeveer half negen in de avond naar de grote feesttent die op het terrein van de boys was neergezet. Daar aangekomen hebben we het bestuur en de andere aanwezigen in een muzikaal zonnetje gezet. De voorzitter roemde in zijn speech het belang van zo’n club als de boys. Een voetbalvereniging zorgt niet alleen voor het sportieve van de mens maar zeker ook het sociale van zo’n club is heel belangrijk voor een gemeenschap als de Spoordonkse. Hij vernoemde ook dat wij als Concordia ook wel eens te maken hebben met uitvallers maar helaas hebben we nog niet zoveel reserves op de bank zitten. Het deerde het besuur van de sportvereniging niet en ze waren dan ook erg blij met de serenade en nodigden ons allemaal uit om daar een drankje op te nemen.  

Mei 2019


C’est la Vie en Concordia

Blaasorkest C’est la Vie uit Oirschot stuurde ons een uitnodiging om samen met hen een avond met muziek te vullen in de Enck. Zo gingen wij op zaterdagavond 30 maart naar Oirschot. Toen wij binnenkwamen dachten we al dat we te laat waren maar C’est la Vie was al aan het inspelen. Alsof het een concours betrof zo gedreven waren deze muzikanten onder leiding van Bert de Proost, die vanaf de oprichting al dirigent is. Gezien de leeftijd van veel van hun leden zijn zij nog op latere leeftijd begonnen met het bespelen van een instrument. Het moet gezegd worden dat hier vele uurtjes aan oefening vooraf gingen maar dient toch respect te hebben voor hun prestatie en doorzettingsvermogen. Reeds 30 jaar bestaat deze club en laten regelmatig van zich horen. Het programma wat zij brachten waren veelal nummers die bekend zijn bij een breed publiek. Het aantal, dat hadden er gerust een paar minder mogen zijn omdat hun aandeel in de muzikale avond zo iets te groot werd en daardoor het totale programma te laat was afgelopen. De zaal was goed gevuld met toeschouwers die hun optreden ondersteunde met een groot applaus. Direkt daarna was het podium voor Concordia in Opleiding. Rob Dronkers had het goed onder controle en de jeugdleden zaten tijdens het spelen te genieten om in zo’n grote zaal te spelen. Een kleine pauze volgde om de lotjes te verkopen van de loterij van C’est la Vie en ondertussen bouwde de slagwerkgroep het podium om. Onder leiding van Marcel te Brake bracgt Concordia op Drums een leuk en gevarieerd programma te gehore. Daarna was Het Orkest aan de beurt. Speciaal voor dit concert hadden we enkele werken op het program waarbij de slagwerkgroep voor extra ondersteuning zorgde. Deze nummers zullen nog vaker uitgevoerd worden dus degen die niet aanwezig waren, niet getreurd want tijdens het zomerconcert op 23 juni bij de Merode staan ze weer op het program. Een leuke muzikale avond maar voor enkele plakkers ging helaas de tap iets te vroeg dicht.  

Cyriel en Tiny Franken 40 jaar getrouwd.

Op zaterdag 6 april vroeg in de avond gingen we Cyriel en Tiny Franken een verrassings serenade brengen ter gelegenheid van hun 40 jarig huwelijk. Cyriel is ruim 29 jaar lid van Concordia en voor eigen leden brengen we graag een serenade bij een feestelijke gebeurtenis zoals deze. Hoewel wij als Concordia geen uitnodiging hadden ontvangen vond het bestuur toch wel dat zij een muzikale hulde verdienden. Na jaren als penningmeester gediend te hebben is hij nog steeds actief als tambourmaître en verleend hand- en spandiensten bij allerlei Concordia evenementen. Ook Tiny is vaak op de achtergrond actief als vrijwilliger bij onze vereniging. Dus daarom werden alle leden via mail opgeroepen om deze serenade geheim te houden en togen we rond half zeven naar café Buitenlust in oirschot. Aangenaam verrast waren ze zeker toen wij in vol ornaat, en bijna kompleet, speciaal voor hun waren gekomen. Cyriel zei dat hij niet iedereen wou belasten op de zaterdagavond en daarom geen uitnodiging had gestuurd. Maar daar dachten onze leden toch anders over en hadden het er graag voor over. Na enkele marsen en een woordje door de voorzitter werd nog het lang zullen zij leven gespeeld. Daarna werden we door het paar uitgenodigd voor een alcoholische/alcoholvrije versnapering. Cyriel en Tiny nogmaals proficiat en proost.  

Koningsdag

Ieder jaar wordt koningsdag gevierd in Spoordonk en wij waren er als Concordia ook weer bij. Op de gezellige markt op het kerkplein vond dit jaar het evenement plaats met allerlei kraampjes waar wat lekkers te koop was. Om 2 uur mochten wij de aftrap geven met een aantal muzikale nummers. Het Orkest ondersteund met de jeugd van de Opleiding, maar ook de Drums, waren present. Bij het nummer Ritme van de Regen kwamen de eerste druppeltjes naar beneden maar dat deed ons niks. We speelden er lustig op los en dat hadden ze boven in den hemel ook gehoord want een poosje later kwam het met bakken uit de lucht. Doordat we deze bui trotseerden had tot gevolg dat iedereen een goede douche had gehad. We lieten ons niet kennen en sloten gezamenlijk af met de mars Saint Triphon. Na afloop instrumenten afdrogen en opruimen en weer terug naar het kerkplein waar we een groot deel van Spoordonk tegenkwamen.  

Concordia en de heilige Eik.

Zondag 5 mei was het weer zover. Ja, het “weer” zover niet helemaal maar het was zover dat we met Concordia naar de kapel mochten. Pastoor Spijkers noemde dit eens de Spoordonkse bedevaart, naar de plek waar ooit een mariabeeldje werd gevonden. Als opvolging van het vroegere dauwtrappen is dit echt een goede vervanging, de eerste zondag in de meimaand moeder maria gaan vereren. En wij doen dat op een muzikale wijze. Een aantal jaren geleden met Concordia het Orkest en het Reusels muziekske en daar kwamen nadien nog Lya de Haas en Hennie Korsten bij. Prachtige jaren gehad en door het weer volgens mij nooit uit hoeven te wijken naar de kerk. Maar dit jaar was het net even wat anders. De avond tevoren kregen we een telefoontje dat Lya en Hennie niet konden optreden vanwege wat lichamelijke klachten. Helaas niets aan te doen maar we wensten hen een spoedig herstel. Normaal brachten zij een geluidsinstallatie mee maar die moesten we hals over kop nog een regelen. Dus snel wat adressen gebeld en gelukkig hadden we nog iets kunnen organiseren. De weersvoorspellingen waren ook niet al te gunstig maar we gingen het er toch op wagen. Op twee plaatsen thuis werd in alle vroegte al koffie gezet, bij de kapel was het aggregaat en het water al gearriveerd, de kramen werden opgebouwd en stoelen klaargezet. De bedevaartgangers lieten op zich wachten maar gelukkig zat het voor 12 uur aardig vol. Onder de mis viel er af en toe een spatje regen maar dat mocht niet deren. De voorgangers van de mis, pastoor Spijkers en pastor van Nunen hadden de mededeling dat in de kerk in Spoordonk op 8 juni de laatste mis wordt opgedragen en dan haar deuren sluit, maar ze wilden wel graag dat de bedevaart naar de kapel van de heilige Eik toch door blijft gaan. De muziek door het orkest werd goed gespeeld en iedereen luisterde aandachtig. Door de frisse temperatuur werd het na een uur stilzitten toch wel koud. De mis was beëindigd en wij sloten af met het nummer Time to say goodbye. Op dat moment ging het harder regenen en velen vluchtten naar een drogere plek. Na afloop hebben we het klein concertje niet meer uitgevoerd omdat het publiek voor een groot gedeelte weg was en ook omdat de muzikanten het te koud hadden. Iedereen bedankt die heeft meegewerkt aan deze dag.  

Gildefeest Middelbeers.

Het weer was twijfelachtig maar toch kwam de zon door en ’s middags was het heerlijk toeven op het gildefeest in Middelbeers op 19 mei jongstleden. Dat kan ook bijna niet anders want zoveel Sint Catharina’s, Onzer Lieve Vrouwe, Sint Sebastianen, Sancta Barbara’s, Sint Jorissen en nog vele van die patroonsheiligen bij elkaar moet het wel goed weer worden. Om stipt 12 uur vertrok de grote optocht vanaf het gildeterrein aan de westelbeersedijk door de Middelbeerse kern. Voorop gegaan door Concordia en de Vriendschap volgden nog ongeveer 65 gilden afkomstig uit Brabant en zelfs daarbuiten. Aande achterkant van het terrein richting dorp ging het wat fout. De begeleidende gildebroeder dacht dat we linksaf moesten totdat hij erachter kwam dat het toch de andere kant moest zijn. Hilariteit alom natuurlijk bij het korps maar zo flexibel als wij zijn werd dit door de twee tambourmaitres vakkundig opgelost. Ongeveer drie kwartier duurde de rondgang en terugkomend op het gildeterrein waren de laatste gilden nog niet vertrokken. Marcherend langs de hoofdtribune met de “hoge gasten” gingen we langs het publiek recht op ons doel af; de consumptietent. Het pilsje deed ons goed smaken. Even later weer opstellen met het grote korps en marcheerden we naar de plek langs de hoofdtribune voor het gadeslaan van de massale opmars en het spelen van het Wilhelmus. Daarna kijken naar de vendelgroet door alle vendeliers die zwaaiden voor “God, koning en vaderland “, zoals de omroeper dat zei. Na afloop van dit schouwspel hebben we nog een paar uurtjes vertoefd op het zonovergoten terras van de feesttent.  

Maart 2019

Peru-night

Op vrijdag 25 januari vond op het Heerbeeck College in Best de Peru-night plaats. Dit is een benefiet avond die georganiseerd wordt door de leerlingen die daarmee geld inzamelen voor hun reis naar Peru. Niet alleen de reis wordt hiermee betaald maar een groot bedrag gaat ook naar de goede doelen in dat land. Zoals ondersteuning van de lokale bevolking in onderwijs, voedselvoorziening en natuurbescherming. Ook is het van belang dat deze leerlingen iets leren over de culturen en gebruiken daar. Tijdens deze Peru night zijn er een aantal optredens van muzikanten en zangers die op deze school studeren. Concordia het Orkest was ook uitgenodigd om een groot deel in dit programma op zich te nemen. Een paar leerlingen waren al een enkele keer in ons repetitielokaal geweest om zo de puntjes op de i te zetten voor hun optreden. Ook een docent had zich gemeld en hij vertolkte het nummer You'll never walk Alone. Op de donderdag ervoor hadden we de soundcheck in de aula van het Heerbeeck waar ook de uitvoering zou plaatsvinden. Het was voor het orkest wel even wennen aan de akoestiek maar dan zie je dat dit toch niet overbodig was geweest. Op de avond zelf ging alles goed. De solo van Katinka op panfluit met het nummer El Condor Pasa was voor haar de vuurdoop omdat zij maar een korte studie op dit instrument had gehad. Chapeau voor deze uitvoering is dan ook op zijn plaats. De begeleiding door het orkest bij de twee zangeressen ging ook goed alhoewel deze twee meiden het nivo van zo\rquote n optreden een beetje hadden onderschat. Een minpuntje in de avond was tijdens de pauze. Het orkest zou hierbij een muzikaal programma brengen met ook ons eigen vocaal talent Shakira maar een groot deel van het publiek koos ervoor om hun drankje te gaan nuttigen elders in het gebouw. Hier kan de organisatie nog wat verbeterpunten op toe passen. Al met al een geslaagde avond die goed voorbereid was door het orkest mede dankzij de deskundige leiding van onze dirigent Rob Dronkers. 

Crocusconcert: succes!

Op zaterdag 16 februari vond bij de Merode het crocusconcert plaats. Onze slagwerkgroep Concordia op Drums had de slagwerkgroep SUpercussion uit Veldhoven uitgenodigd en brassband ToebaDjoezz uit Oisterwijk. Waarom deze twee clubs heeft misschien voor de onbekende wat uitleg nodig. Supercussion staat ook onder leiding van Marcel te Brake zoals ook onze Concordia op Drums. De brassband ToebaDjoezz heeft een verbinding met Concordia in de persoon van slagwerker Wouter Brands die bij allebei de clubs een niet onbelangrijke slagwerkpartij invult. De avond werd geopend door Supercussion. De leden van deze club waren extra gemotiveerd om hun kunnen te laten zien en horen op het zogenaamde ongestemde slagwerk en trommen dus - alsmede ook op het gestemde slagwerk zoals marimba, xylofoon en klein klokkenspel. Een niet onverdienstelijk optreden door de muzikanten en zeker niet voor instructeur Marcel die door de afwezigheid van een van hen op het laatste moment nog een belangrijke solopartij xylofoon voor zijn rekening moest nemen. Een groot applaus door het toegestroomde publiek was zeker op zijn plaats voor deze enthousiaste slagwerkgroep. Tijdens het ombouwen van het podium voor Concordia op Drums bracht de zeven koppige brassband ToebaDjoezz een aangenaam in het gehoor liggend programma. Zeer leuke nummers waar het publiek werkelijk van zat te genieten. Toen na de pauze Concordia op Drums begon kon je meteen horen, dit staat als een huis. De vonken vlogen ervan af tijdens hun optreden. De tempi en geraffineerdheid van de slagwerkers kwam er helemaal uit en dat werd op en top gewaardeerd door de toeschouwers. Mede dankzij de ondersteuning van twee oud leden werd dit een perfecte uitvoering. Terugkijkend naar deze avond kun je alleen maar zeggen; ik was blij dat ik er bij was.

Carnavalsoptocht

Ook dit jaar weer natuurlijk de grote optocht in Olliedonk. Nou is de laatste jaren te merken dat we het woord grote misschien beter weg kunnen laten. Het is niet anders als in andere dorpen waar zo'n optocht plaats vindt. De tendens dat er minder wagens gebouwd worden en minder groepen meedoen is nou eenmaal zo. Maar toch laten we er ons niet van weerhouden om de Spoordonkse gemeenschap en het publiek wat langs de kant staat te laten zien wie muziekvereniging Concordia Spoordonk wel is. Een enthousiaste groep muzikanten die weer en wind niet uit de weg gaan om de optocht tot een goed einde te brengen. Door de jaren heen zijn we gewend aan de grote gaten (hier wel het woord grote) in de stoet van carnavaleske groepen en daarom hebben we ook dit jaar weer een pauze gehad op het Beerseveld. Dat dit nadelig was voor het verdere verloop van de optocht moet ernstig in twijfel worden gebracht want niet zeker is de organisatie op de hoogte van ons pauze moment. Met dank aan familie van Nunen die jaarlijks weer voor de opwarming van de chocomel had gezorgd met zelfs een koekje erbij, en dank ook aan André die zijn fles schrobbeler- die hij gekregen had bij het afscheid van zijn bestuursfunctie- ter beschikking had gesteld. Na bijna anderhalf uur zat het erop en keerden we met dorstige kelen terug naar de Merode waar enkelen nog een aangename middag hadden in het carnavalsgedruis.

1000 jaar familie van de Looij

Op zondag 10 maart jongstleden hebben we een serenade gebracht bij familie van de Looij. Zij waren met 14 broers en zussen die dag totaal 1000 jaar oud. Hun vader was beter bekend als Marte Jappe uit de Lubberstraat en hun ouderlijk huis staat nu nog steeds op dezelfde plek maar dat gedeelte van de straat heet nu Mousten. De oudste van de familie had een verzoek gericht aan onze club of het mogelijk zou zijn om een serenade te brengen bij de Stapperij waar ze die dag feest hadden. Het moest wel super-geheim blijven voor zijn broers en zussen want hij wou ze eens echt verrassen. En dat was natuurlijk goed gelukt want toen zij na een rondrit met de huifkar bij de feestzaal arriveerden stond Concordia opgesteld achter het gordijn. Tot ieders verbazing klonk opeens het tromgeroffel van de slagwerkgroep en ging het gordijn open. De verrassing was kompleet dat het hele korps daar stond opgesteld en hun toespeelde met de mars Arosa. Een woordje van de voorzitter die daarmee de felicitaties overbracht van Concordia maar ook van de hele gemeenschap aan deze Spoordonkse familie. Na het spelen van het lang zullen ze leven dankte oudste broer van de Looij ons voor de inzet en de bereidwilligheid om voor hun een muzikale hulde te brengen. Hij ondersteunde dit met een envelop met inhoud en bood ons ook nog enkele consumpties aan. Dit was weer een van de leuke dingen van Concordia Spoordonk. Altijd actief. }
Balk