Concordiant Artikelen

december 2022

Sinterklaas bezoekt de Fonkeling.

De laatste dag dat Sinterklaas in ons land was had hij net nog wat tijd om basisschool de Fonkeling in Spoordonk te bezoeken. Om half negen ’s morgens zou hij arriveren met zijn pieten en het schoolplein was al aardig druk bevolkt. Een aantal leerlingen van de school met hun instrument stonden daar, 2 met keyboard, 1 met trom, en 2 met saxofoon waarbij Katrina die bij Concordia in Opleiding is en ook Guus met zijn bugel. Namens Concordia waren daar Marjolein, Frans, Wilna, Christien, Frans en Yvonne en Louis bij. Alle leerlingen en leerkrachten stonden buiten te wachten op de Sint en samen hebben we enkele sinterklaas liedjes gespeeld waarbij iedereen uit volle borst meezong. Na het welkom ging iedereen naar binnen en ging de Sint de klassen bezoeken. De muzikanten werden getrakteerd op koffie/thee met een lekker stukje boterletter.

Afscheid Ansfrie.

Op woensdag 16 november hebben we met Concordia het Orkest de afscheidsdienst van Ansfrie Mattheeuwse opgeluisterd. Deze dienst werd gehouden in de zaal van Hoeve 1827 in Oirschot. Omdat de zaal beperkt is in zijn omvang was de dienst alleen toegankelijk voor genodigden en wij waren dan ook heel blij dat we daar als orkest bij mochten zijn. De muziek was door Ansfrie zelf uitgezocht en werd dan ook met volle overgave gespeeld. Het heeft op alle leden een heel diepe indruk achter gelaten en dat bleek wel na afloop van de dienst dat niemand zijn tranen kon bedwingen. Hieronder vind je de tekst van het afscheidswoord wat onze voorzitter namens Concordia heeft gesproken.

Ansfrie Mattheeuwse en Concordia.

Ansfrie en Concordia waren onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bijna 30 jaar heeft ze in het orkest een plaatsje gehad. Begonnen op de bugel en later ging ze de bariton bespelen. Haar muzikale roots lagen in haar geboorteplaats Esch waar ze bij muziekvereniging Sint Willibrordus is begonnen. Ansfrie zagen we altijd als een vrolijke en enthousiaste muzikante binnen het orkest en kon met iedereen buurten. Een feestje op z’n tijd mocht niet ontbreken en met haar favoriete drankje, het biertje, kon ze heerlijk genieten. Ieder jaar bij het sluitingsfeest van de vereniging hoorde ze samen met Dries dan ook “bè de leste”. De bariton was echt haar ding en samen met Henri en Jan maakte zij daar achter in het orkest de baritonsectie kompleet. Ja..daar achter in het orkest. Tijdens de repetities was ze er ook ... voor een opmerking .. maar ook voor ’n geintje op...” die achterste rij “, een begrip voor haar.. en de andere muzikanten achterin. Zij wist als geen ander dat muziek verbind, kon enorm genieten als alle noten klopte en de klank perfect was. Ik heb Ansfrie nooit horen zingen maar zingen op haar bariton kon ze als d’n beste. Echter, een aantal jaren geleden had ze een probleem met haar instrument want ze kreeg er geen geluid meer uit. Ze bracht het naar Jan en die zou wel eens bekijken wat het zou kunnen zijn. Wat was het geval, een weggezakt flesje water heel diep onder in de beker van haar instrument was de oorzaak. Er is toen nog vaak om gelachen. Met haar bariton heeft ze nog in diverse blaaskapellen gespeeld en werd ze regelmatig gevraagd als gastspeler. Ook heeft ze Dries altijd bijgestaan in zijn bestuurstaken voor Concordia en daar zijn we haar heel dankbaar voor. Ansfrie was een verenigingslid met een hart voor Concordia en droeg dat ook uit. Meestal ontvangen wij als orkest een applaus, maar nu even niet. Een welgemeend dankjewel en een applaus van alle muzikanten, maar dan speciaal voor jou Ansfrie, is hier dan ook op z’n plaats.

Intocht Sint Nicolaas.

Zondag 13 november kwam Sint Nicolaas naar Spoordonk. Als muziekvereniging mochten we daar natuurlijk niet bij ontbreken en verzamelden we in de middag bij de bedrijfshal van bouwbedrijf Pijnenburg alwaar een heuse praalwagen (versierde vrachtwagen) voor de Sint en zijn Pieten gereed stond. Van daar uit vertrokken we richting het kerkplein waar de kinderen en ouders vol verwachting stonden te wachten op deze toch wel raar uitziende stoomboot. Daar eenmaal aangekomen stapte de Sint vlekkeloos over op een verrijdbaar podium (een andere versierde vrachtwagen)(zonder transport staat alles stil) en sprak zo de toegestroomde kinderen toe. Na wat Sinterklaas liedjes te hebben gespeeld zat de taak voor Concordia erop en gingen de Sint en zijn Pieten verder met het programma voor de jeugd.

Halloween 2022.

Voor de tweede keer deed Concordia mee met het Halloween spektakel in Oirschot. Op zaterdagavond 29 oktober was heel het centrum van Oirschot in de ban van dit fenomeen. Vele clubjes vrienden, verenigingen en individuelen hadden een act voorbereid om zo de vele duizenden bezoekers te vermaken op gruwelijke en enge taferelen. Dansschool FRIZ had de kerk toegewezen gekregen voor hun act maar die zochten er nog wat bij. Wij als Concordia waren nog wat aan het zoeken en zo had de organisatie-visit oirschot- ons met hen in contact gebracht. Na enig overleg was de show geboren en ging ieder zijn deel invullen. In de kerk an sich is er geen beter decor voor een gelegenheid als het huwelijk. En daarom werd er alles uit de kast getrokken om dit neer te zetten en of het nou goed afliep of slecht met dat huwelijk dat kon het publiek zelf bepalen. Wij als orkest speelden de liefdes nummers bij de voltrekking van het officiële gedeelte. Maar al snel kwam de verleiding in beeld van een mooie schone en moest de bruidegom tijdens de dans-act kiezen. Hij vroeg de mening van het publiek en de keus was of de duivel met de harp of de engel met de viool die ook nog eens prachtig kon zingen. Deze twee rollen werden perfect vertolkt door Sabien Canton & Friends. Een lange avond – met wat kleine opstart problemen- van 19 tot 23 uur met een constante schare van mensen die langzaam voorbij trokken om van de show te genieten. Ook hier was Concordia actief.

Spoordonk Kermis.

De kermis op zondag 9 oktober was weer een ouderwetse gezellige dag die na de corona jaren toch weer was teruggekeerd. Het kermis commissie team van Concordia was er toch in geslaagd om nabij de Merode een aantal leuke attracties te plaatsen om zo de jeugd in onze gemeenschap het echte “kermis gevoel” te geven. Tevens hadden zij er voor gezorgd dat de wereldberoemde taartenloterij niet ontbrak alsook de grote loterij en de wandeltocht. Voor de wandeltocht kon men starten vanaf dorpshuis ’t Hart en kon men kiezen uit de 5 of 10 kilometer. Het was aangenaam weer en op de pauzeplaats kreeg men koffie/thee met iets lekkers er bij. Bij de Merode waren ’s-morgens in alle vroegte al vele liefhebbers van de formule 1 races verzameld die onder het genot van een drankje voor het groot scherm zaten. Tegen elf uur kwamen daar nog wat voetbalteams bij en zodoende was het café en aangebouwde tent al rijkelijk volzet. Om twaalf uur begon immers de slagroomtaartenloterij en dat wilden ze niet missen. Even voor twaalven werden de verkopers van de loten geactiveerd en binnen no-time waren er al 15 series verkocht dus er moest haast gemaakt worden met het draaien van het rad van avontuur. De taarten vonden gretig aftrek, zo ook de bierpakketten, emmers levensmiddelen en snackbonnen die meteen veelal meteen werden ingewisseld. Om een teleur gestelde toch tevreden te houden gingen er ook nog wat troostprijzen uit in de vorm van pakken koekjes. De middag trok aardig wat publiek en dat kwam door het prachtige zonovergoten weer. Dan om 18 uur de trekking van de grote loterij die door Jan van Agt werd verricht. Hij is nog de enige die zo lang lid is als Concordia bestaat en dat is wel een unicum. Vele van de prijzen vielen binnen ons dorp en we feliciteren de winnaars. Nogmaals dank aan de sponsoren achter op de loten. Terug kijkend mogen we concluderen op een geslaagde kermis voor onze vereniging.

Serenade Gilde Wedstrijden.

Op zondag 18 september werden in Oirschot de wedstrijden georganiseerd voor trommen, bazuinblazen, vendelen en standaardrijden. Op bijna alle gildefeesten worden wedstrijden georganiseerd voor deze rubrieken maar deze dag wordt dan gezien als het Brabantse kampioenschap. Deze wedstrijden zijn van alle aangesloten gildes van de Noord Brabantse Federatie van Schuttersgilden en de organisatie was in handen van het gilde Broederschap van Onser Lieve Vrouwe uit Oirschot. Het geheel vond plaats op het buitenterrein van manege ’t Vierspan. Concordia Spoordonk en de Vriendschap Middelbeers luisterden samen de opening muzikaal op. Het weer was bar slecht en nadat menig gildebroeder op de weer- app had gekeken kon dan toch op tijd de officiële opening plaatsvinden. Veel publiek was er niet maar toch na de diverse speeches, afleggen van de eed van trouw, het hijsen van de Federatie vlag en het spelen van het Wilhelmus waren we net op tijd weer voor de regen in het net iets te kleine consumptie tentje waar we nog gezellig hebben gebuurt met de Beerse muzikanten.

Dagje Uit.

Een dagje op stap gaat er altijd wel in en na een uitgesteld uitstapje vanwege corona was het dan uiteindelijk zover dat we op zaterdagmorgen 17 september om 8 uur ’s morgens al present moesten zijn bij dorpshuis ’t Hart. Voor sommigen zal dat op zaterdag nog in het holst van de nacht zijn geweest maar gelukkig waren ze toch allemaal op tijd. De bus stond klaar en de chauffeur was ook in opperste stemming. Na vertrek begon hij al meteen van alles te vertellen en dat zal wel bij zijn beroep horen. Hij wist niet waar hij naar toe reed maar we zien wel zei hij en we gaan gewoon ’n eind weg. Er zal beslist iemand naar voren komen die mij gaat vertellen hoe deze dag in elkaar zit. Hij vertelde ook dat er koffie in de bus was maar vroeg wel of er hulp aanwezig was om deze rond te brengen want hij had daar zelf weinig tijd voor. Normaal zat er een chocoladebol bij maar dat plakt nogal dus die had ie achterwege gelaten want anders moest hij zijn bus ’s avonds weer uitpoetsen. Het snoepke kwam wel rond zodat iedereen stil was en hij rustig verder kon toeren. Na toch wel een heel aantal kilometers op de snelweg gereden te hebben zagen we tot onze verbazing de plaatsnaam Amsterdam op de borden langs de weg staan. Er werd in de bus al vlug de suggestie gedaan dat we misschien wel vlug even naar Barcelona of Milaan zouden vliegen maar al snel was dat een utopie. De bus reed door en steeds meer kilometers gleden onder ons door. Zou het dan toch met de boot naar Texel worden om daar het eiland te verkennen en de schapen te tellen. Nee, we draaiden naar rechts en het werd stad Enkhuizen aan het IJsselmeer. Daar werden we getrakteerd op een cruise per boot naar Medemblik. Een groot klein zeeschip wat vroeger dienst had gedaan als veerpont was omgedoopt tot cruiseschip. Boten worden altijd gedoopt en niet verbouwd. Toen iedereen aan boord was kon de kapitein het verlossende woord roepen ‘alle trossen los’ en koos hij het ruime sop, zoals dat in vaktermen heet. Nou weet ik niet of er voldoende afwasmiddel in het water was gedaan maar veel ruim sop heb ik niet gezien. Na een eindje varen kwamen ze rond met koffie en thee en natuuuuuuurlijk het oooooverbekende appelgebak. Dat liet ons goed smaken en we gingen op onderzoek uit. Even op het dek lekker uitwaaien. Jaa, dat waaien ging verrekkus en je moest uitkijken of je gleed uit op dat gladde bovendek. Er waren nog genoeg boten meer op dat IJsselmeer en we wisten ook niet of dat soortgelijke cruise boten waren als de onze of dat het vluchtelingenboten of drugsboten waren. Je kon dat aan de buitenkant ook niet zien. Misschien dachten hun dat van ons ook wel. Enfin na een klein uurtje in dat “ruime sop” rondgedobberd te hebben zette we voet aan wal in Medemblik, net zoals Sinterklaas dat wel eens gedaan heeft. Dat voet aan wal zetten moet je niet verwarren met ‘aan lager wal’ hoewel sommigen al vrij vlug ergens op een terras aan de alcoholische versnaperingen gingen. Anderen gingen Medemblik verkennen en dan vooral de winkelstraat. Na enige tijd werden we verwacht op het oude treinstation van de stad en daar stond een hele oude stoomtrein klaar die ons naar hoorn zou brengen. Vooraf was ons verteld dat we in wagon 53 en 60 moesten instappen omdat daar een uitgebreide lunch werd geserveerd. En inderdaad de tafels waren keurig opgemaakt maar wel in wagon 58 en 60. De stoomtreinmaatschappij had bij nader inzien een andere wagon ingericht omdat dit logistiek voor hun makkelijker was. Echter wisten wij dat niet dus zaten een aantal mensen van onze groep daar te luisteren naar de conducteur die vertelde hoeveel een bordje poffertjes zou kosten. Poffertjes, poffertjes, niks te poffertjes, wij hebben een uitgebreide verzorgde lunch geboekt werd er geroepen. Dus werd hun medegedeeld dat zij toch in de verkeerde wagon zaten en werd er uitgestapt en togen ze vol goede moed naar de rest van ons gezelschap die al hartelijk zaten te lachen. Na dit tumult kon er dan eindelijk worden vertrokken en zette de stoomtrein zich in beweging. Het reizen van nu is dan super comfortabel vergeleken met die oude stoomtrein waar wij in zaten. Het 100 jaar oude ding trilde,  rammelde en schudde de hele tijd en al snel na vertrek ging er al een doosje smintjes op de grond wat iemand op tafel had gezet. Even later volgde de jam naar een lager gelegen nivo en er was toch een persoon die dacht van , dat ga ik oprapen. Dus die op z’n knieën op de grond tussen de benen door van andere passagiers onder de tafel op zoek naar de verloren voorwerpen. En gelachen dat er werd is zeker te begrijpen en uiteindelijk liep alles toch goed af. De lunch was keurig verzorgd en er was ruim voldoende voor iedereen. Ondertussen reed de trein door het open Noord Hollandse landschap en genoten we van het uitzicht. Halverwege de rit werd er gestopt bij een oud station en konden we daar gebruik maken van de sanitaire voorzieningen en verder in het station nog de bedieningsmechanismen van spoorwissels bestuderen die in de oude tijd nog handbediend waren. Een simpele maar toch interessante techniek. Van daaruit reden we naar de stad Hoorn als eindbestemming. Daar was ook de werkplaats van de stoomtreinmaatschappij die vele stoomlocomotieven en wagons aan het opknappen waren. Alles werd gedaan door vrijwilligers die dat met veel inzet en enthousiasme deden. Maar voor dat we dat gingen bekijken moest er nog een groepsfoto gemaakt worden van het hele gezelschap. Als decor werd een oude stoomloc uitgekozen en gingen we daar voor staan. Aangezien de groep best groot was moest de fotograaf (de buschauffeur) aan de andere kant van het spoor gaan staan op het perron maar daar werd hij nog al eens vlug weggestuurd door een oude conducteur die het niet helemaal snapte. Omdat we nog wat tijd over hadden konden we daar ook nog wat drinken in het oude stationsgebouw waar met grote letters ‘restauratie’ op stond. We dachten al dat we daar niet naar binnen konden omdat ze dit aan het restaureren waren maar dat bleek niet zo te zijn. De buschauffeur had ondertussen zijn bus al opgewarmd en konden we vertrekken richting het zuiden. Op de terugreis kregen we nog een diner en dat was in de plaats Lexmond. Bij het sportcomplex/evenementenlocatie Huis ten Bosch aangekomen dachten we dat we een workshop korfbal kregen want ze waren daar naast de ingang super fanatiek aan het korfballen. Binnen in een zaaltje serveerden ze een heerlijk diner en konden we nadien met een goed gevulde maag naar Spoordonk afreizen. Organisatie van deze hele leuke dag was in handen van Cyriel, Leon en Frans. Bedankt hiervoor.

Jaarmarkt Oirschot.

Op de zonovergoten zondag 4 september organiseerde het Gilde van Onser Lieve Vrouwe Broederschap de jaarmarkt op het Oirschotse marktplein. Wij met Concordia waren daar natuurlijk ook weer bij en hadden net als een aantal jaren geleden weer eens een kraam gehuurd. Gewoon ook om ons weer eens te laten zien. Veel mensen aangesproken en geïnteresseerden voorzien van informatie van onze club. Of ze nou voor blazen, slagwerk of samba interesse hadden, we probeerden ze allen zo goed mogelijk het wel en wee van onze vereniging aan hun over te brengen. De samba groep had ’s middags olv Martijn 3 korte optredens verzorgd voor de bezoekers wat met een welverdiend applaus werd beloond. Resultaat van deze dag was dat de eerstvolgende repetitie van de samba groep bezocht werd door 4 nieuwe mensen die interesse hadden in slagwerk. Vanuit onze kraam hadden we ook nog een aantal loten verkocht van de grote loterij. Dank aan Frans en Yvon en Martijn en nog even René die de kraam mee bemand hadden. Weer een leuke dag geweest en Concordia positief uitgedragen.

juli 2022

Roefeldag.

Op zaterdag 25 juni was weer de roefeldag in Oirschot en Spoordonk en konden kinderen snuffelen aan een hobby, sport of interessant beroep. Ook wij als Concordia deden hieraan mee en hadden twee groepen van elk 7 kinderen met hun twee begeleiders ontvangen. Martijn en Louis leerden ze eerst kennismaken met vele slagwerkinstrumenten en daarna een klein lesprogramma waarin een simpel samba ritme de kinderen het gevoel gaven gezamenlijk muziek te maken. Ook de begeleiders werden hierin betrokken. Sommigen kinderen hadden een erg goed ritme gevoel en pikten dat meteen op en anderen waren minder getalenteerd. Tegen het einde van de activiteit mochten ze nog kennismaken met het drumstel en iedereen maakte daar gretig gebruik van. Voldaan en tevreden vertrokken ze weer naar een volgende roefelplaats.

Serenade.

Op zaterdag 11 juni hadden we een serenade bij Christien en Theo Neggers vanwege hun 25 jarig huwelijksfeest. Vroeg avond verzamelden we op het parkeerterrein van Komaen en vanwege het uitstekende weer brachten we de serenade bij het terras aan de achterzijde van de zaal. Alle gasten zaten daar heerlijk te genieten van hun drankje en konden zo mee genieten van de muziek. Een paar marsen en kort woordje van de voorzitter was de felicitatie van de vereniging aan het zilveren paar. We werden daarna uitgenodigd voor een drankje en maakten daar natuurlijk dankbaar gebruik van.

Instrument oriëntatie

Op woensdagmorgen 1 juni was de instrument oriëntatie van de basisscholen uit Oirschot en Spoordonk. De leerlingen die Algemene Muzikale Vorming hebben gehad op school waren aan de beurt om kennis te maken met een groot divers aan instrumenten. De locatie was het scoutinggebouw in Oirschot waar veel lokalen zijn om in ieder lokaal verschillende instrumenten te kunnen laten zien , horen en zelf bespelen. Vanuit de organisatie - Annemarie Markgraaf- was aan Concordia gevraagd of zij het slagwerk gedeelte in wilden vullen. Onze instructeur Demos Horn en slagwerkers Dries en Louis hadden er de handen vol aan om iedere 20 minuten een groep van ongeveer 10 kinderen wegwijs te maken op het instrument en in teamverband een hele korte samba te leren. Dat lukte bij de ene groep wat beter als bij de andere maar over het algemeen pikten dat die kinderen heel snel op. In de andere lokalen konden de ruim 90 kinderen nog kennis maken met viool, cello, trompet, klarinet en diverse andere instrumenten en er was zelfs een harp aanwezig. Een geslaagde ochtend waarbij Concordia weer actief was zoals altijd.

Jubileum pastoor.

Vanwege het 50-jarig priesterjubileum van pastoor Spijkers was er op zondag 29 mei in dorpshuis \rquote t Hart een buffet georganiseerd voor familie, vrienden en bekenden van hem. Het buffet wat plaatsvond in de avonduren werd verzorgd door Hoeve 1827 en het dorpshuis zou daarbij assisteren met een aantal vrijwilligers. De vrijwilligers werden gerecruteerd onder de verenigingen die gebruik maken van het dorpshuis. Zodoende konden zij door middel van de gemaakte uren reductie krijgen op de huur van de ruimten van het dorpshuis. Van onze vereniging waren 3 leden bereid om de hand en span diensten te verrichtten. Vooraf werd medegedeeld aan de gasten dat het oberen allemaal werd gedaan door vrijwilligers en daarom zou er wel eens iets fout kunnen gaan en dat moest men de persoon niet kwalijk nemen. Het was een perfecte avond en alle gasten waren zeer enthousiast over de uitstekende verzorging door het gehele team. De vrijwilligers zelf waren ook tevreden en konden terugzien op een geslaagde bijdrage aan ons dorpshuis.
 
Concert 22 mei.


Een stralende zondagmiddag op het nieuwe terras van dorpshuis 't Hart zorgde voor een hele leuke middag. Dat kwam natuurlijk door dat Concordia en Mixed Voices de muzikale invulling gaven. Concordia in Opleiding begon daarna volgde het groot Orkest. Bij beide orkesten zat er wel een beetje de spanning in want na zo'n lange periode van afwezigheid door corona was het nu dan eindelijk zover om voor groot publiek op te mogen treden. En dat was best goed gelukt. Na een korte onderbreking trad zanggroep Mixed Voices met hun instrumentalisten op onder leiding van Annemarie Markgraaf brachten zij een gevarieerd programma waarbij ook het publiek uitgenodigd werd om mee te zingen. Hierna was het de beurt aan de slagwerkgroep en daarna de samba. Concordia Samba Cultura kon zich eindelijk eens presenteren aan het Spoordonkse publiek maar ook aan onze eigen vereniging. Net voor covid-19 kwam de groep onder de vlag van Concordia en heeft vanaf toen geen optreden meer gehad. Met veel enthousiasme brachten de leden de ritmische klanken over en iedereen zat of stond wel mee te bewegen. Een geslaagde middag voor alle uitvoerenden want die waren heel blij dat ze weer eens konden optreden.


Koningsdag.

Op 27 april vieren we in Nederland massaal koningsdag en ook in Spoordonk is dat het geval. Een aantal vrijwilligers hadden het prima geregeld. Het gebeuren vond plaats rondom ons dorpshuis en er was van alles te doen. Een ideale plek om zoiets te organiseren daar er geen rekening hoeft te worden gehouden met passerend verkeer, genoeg ruimte en een groot grasveld. Om klokke twee was Concordia present om koningsdag muzikaal in te luiden. Met een paar vrolijke marsen en het Wilhelmus kon deze dag beginnen. Een kleine vrijmarkt voor de kinderen en een aantal spelen op het grasveld. Een groot terras ontbrak niet met biertap en bbq. De weergoden waren ons goed gezind en heel Spoordonk was uitgelopen naar dit zonovergoten pop-up terras. Organisatie van deze geweldige dag BEDANKT.


Zondag 1 mei.

Traditie bij Concordia Spoordonk is wel de mei viering op de eerste zondag van die maand bij de kapel van de Heilige Eik. Na twee jaar afwezigheid door corona konden we dit jaar toch weer een mis opvoeren voor de talloze pelgrims die daar ieder jaar weer naar toe komen. Concordia het Orkest en zangeres Lya de Haas luisterden de dienst op die werd voorgegaan door pastoor Leendert Spijkers. Helaas waren er dit jaar niet zoveel pelgrims op af gekomen als andere jaren en waar dat aan lag  konden we niet verklaren maar de devotie van Maria was er niet minder om. Direct na de mis werd door de werkgroep Sporen in Spoordonk het eerste boek overhandigd aan de pastoor over de Heilige Eik. Een boek met vele verhalen en foto’s over de geschiedenis van de kapel. Daarna hebben we met het orkest nog enkele nummers gespeeld en Lya bracht ook een gedeelte van haar repertoire ten gehore.    


Juni 2021

Overlijden Henk Den Ouden
Henk den Ouden

Afgelopen dinsdag kregen wij het bericht binnen dat ons Concordia lid Henk den Ouden op 1 juni is overleden. Henk is 48 jaar lid geweest van onze vereniging en daarmee een lange staat van dienst gehad binnen onze club. Henk heeft altijd op de saxofoon gespeeld hij kon daar goed mee overweg. Enkele jaren geleden werd dat toch te zwaar voor hem om de bariton sax te hanteren en heeft toen besloten om te stoppen met actief musiceren. Hij bleef echter graag lid van onze vereniging.

December 2019

Multi-Culti Festijn

Op zaterdag 28 september was Concordia op Drums te gast op het Multi-Culti festival in Best. Buurtvereniging de Leeuwerik had op het evenemententerrein aan de spinnerstraat een tent geplaatst en een gezellig terras ingericht waar iedereen welkom was. Gratis koffie en thee met daarbij zelfs een worstenbroodje. Verschillende groepen presenteerden zich met wat zij zoal het hele jaar doen en vrouwengroep Best presenteerde hapjes uit 5 verschillende culturen. De middag was speciaal bedoeld om kennis te maken met die cultuur uit verre landen. De muzikale bijdrage werd verzorgd door enkele samba groepen en ook door onze eigen slagwerkgroep. Voor de kinderen was er ook van alles te beleven. Ook hier weer een geslaagd optreden van Concordia Spoordonk.

Spoordonk Kermis

Ook nu weer een prachtige dag op zondag de 13de oktober met de Spoordonkse kermis. Doordat de laatste jaren er wat weinig jeugd was voor de kermisattracties had de exploitant er ook elke weer wat minder attracties neergezet. Dit jaar werden we geconfronteerd dat er ook geen draaimolen meer was dus moest er toch nog wat geregeld worden. Rene van Kollenburg had daarom het idee om dan toch zelf voor een draaimolen te zorgen en hij was er in geslaagd om op het laatste moment er toch nog ergens een te kunnen huren. De kleine jeugd kon dan toch wat vertier maken op de kermis. Een spoedmail werd rondgestuurd en binnen no-time hadden we de personele bezetting ook rond. Het rad van avontuur met de taarten verliep niet slecht en gelukkig hebben een groot aantal series kunnen draaien. Om 18 uur was de trekking van de grote loterij en deze werd gedaan door wethouder Esther Langens. De prijzen van deze loterij zijn inmiddels allemaal afgehaald en we wensen dan ook de winnaars veel plezier met hun gewonnen prijs. Iedereen die meegewerkt heeft aan onze jaarlijkse kermis, bedankt.

75 Jaar Bevrijding

Op donderdag 24 oktober werd in Oirschot de bevrijding herdacht die 75 jaar geleden had plaats gevonden. Omdat dit een speciaal moment was had een commissie een programma samengesteld voor die dag waarbij de kranslegging bij het oorlogsmonument de afsluiting vormde. Vele verenigingen uit Oirschot waren hierbij aanwezig en ook Concordia het Orkest was present. Om 19 uur was het begin van dit evenement op het grasveld bij wijk de Drossaard. Het orkest startte met een klein muzikaal programma waarna de opmars begon van de gildes, scouting en nog vele verenigingen meer. De vereniging van oud-strijders en zelfs oude legervoertuigen waren daarbij aanwezig. Ook een afvaardiging van militairen van onze legerplaats waren er. Na de diverse lezingen werden er twee kransen gelegd en werd 1 minuut stilte in acht genomen. Concordia speelde het Wilhelmus met zang van Myrthe Hendriks en het Schotse volkslied O Flower of Scotland. Hierna volgde de Prinses Irene Brigade-mars terwijl velen aanwezigen bloemen legde bij het monument. Na afloop van deze plechtigheid gingen we in defilé naar de markt waar we onthaald werden door vier herauten die met hun trompettergeschal vanaf de kerktoren ons verwelkomde. Het gilde bracht een vendelgroet en Myrthe zong het lied ………….. Daarna was er voor de genodigden een samenzijn in de zaal van restaurant de Burgemeester waar enige drank en spijs te verkrijgen waren. Opeens klonk ook daar een lied wat door de herauten geblazen werd. We kunnen gerust zeggen dat ook bij dit evenement  het optreden van Concordia geslaagd was.

Doeslief Oirschot

Op zaterdag 26 oktober hebben we met ons korps een serenade gebracht bij Doeslief. Dit was een initiatief van gilde Sint Sebastiaan om de medewerkers van brandweer, politie en ambulance personeel eens een keer in het zonnetje te zetten om zo hun ongelooflijk goed werk eens in het voetlicht te brengen van de bevolking. Medewerking werd verleend door de rederijkers van Sint Katrien, gilde Sint Joris, Concordia Spoordonk en natuurlijk gilde Sint Sebastiaan. De burgemeester van onze gemeente was er uiteraard ook. Het programma speelde zich af op de markt in Oirschot en daarbij brachten de gildebroeders de gebruikelijke vendelgroet. Diverse toespraken werden gehouden richting de hulpverleners en Concordia zette het geheel muzikaal luister bij. Door de rederijkers van Sint Katrien werd een gedicht voorgelezen wat u hieronder dit artikel kunt vinden. Na afloop was er in de beurs nog een gezellig samenzijn waarbij Concordia zelfs moeite had om de aangeboden consumptiebonnen in zijn geheel te nuttigen.

doeslief.....

een harde werkelijkheid
een situatie in nood
een roep om dringende hulp
de omgeving kleurt rood.....

een schreeuw door merg en been
maar ….met toegesnelde handen
coördinerend op het juiste moment
leggen jullie de perfecte banden....

waarbij de hulp verzacht
waarbij de controle versterkt
waarbij het redden van de medemens
bovenal jullie daden kenmerkt

en deze daden zijn groots
wat moeten we toch zonder doen?
als  jullie zouden staken...
en daarom hier deze poëtische zoen

voor steeds weer klaar te staan
voor jullie inzet en bereidwilligheid
we kunnen het dan ook niet genoeg zeggen
jullie zijn ' goud ' en dat al lange lange tijd !

2019  elle van zelst-franken

Halloween

Dezelfde dag als Doeslief Oirschot vond er ’s avonds in het dorp de bekende Halloween tocht plaats. Dit evenement heeft inmiddels naam gemaakt en daardoor komen er duizenden op af. En weer mogen we als Concordia trots zijn op ons zelf want ook hieraan hebben we onze bijdrage geleverd. Niet het hele korps maar drie mannen van onze slagwerkgroep, te weten Martijn v Nunen, Wouter Brands en Hans Coppelmans  hadden het zich die avond niet makkelijk gemaakt. Vier optredens stonden gepland met daarbij een speciaal werk gecomponeerd door instructeur Marcel te Brake. De slagwerkers moesten spelen op kliko’s wat op zich nog niet zo moeilijk lijkt maar de uitdaging zat hem in het feit dat dit muziekstuk begeleid werd door het rijdende carillon van Koninklijke Eijsbouts uit Asten en, er was alleen geoefend door middel van een bandopname. Dus op de avond zelf was de generale repetitie meteen ook de première van dit geweldig muzikaal hoogstandje.  Een enorm publiek waardeerde dit en daarvoor ook natuurlijk een groot compliment voor deze drie heren en hun instructeur. Ook hier weer een geslaagd optreden van Concordia Spoordonk.


In Memoriam

Op zaterdag 2 november hebben we afscheid moeten nemen van ons lid van bijzondere verdienste Jan van der Hijden. Vanuit de familie was ons gevraagd of we tijdens de afscheidsdienst een muzikale bijdrage konden verzorgen. Tien muzikanten van het orkest waren bereid om die dag in het crematorium in Diessen een nummer te spelen en wel de Handelian Song. Op de repetitie was enkele keren met die kleine bezetting gerepeteerd en dat ging goed. Op de dag zelf waren we op tijd aanwezig in Diessen en konden we nog even repeteren en het vaandel met rouwband opstellen. De uitvoering ging perfect en omdat we met zo’n kleine bezetting waren was eigenlijk maar goed ook want de ruimte die we hadden was beperkt. Ook de voorzitter had namens Concordia een woordje gedaan en onze trompettist Ben van Agt had nog “the last post” ten gehore gebracht. De familie sprak na afloop de waardering uit voor het opluisteren van dit afscheid.


Intocht Sint Nicolaas

Een jaarlijks terugkerend gebeuren is ook de intocht van Sinterklaas. Zondag 17 november was het zover dat de goedheiligman zou aankomen in Spoordonk. Rond de klok van twee uur zou hij arriveren op ten Bergh waar vele kinderen en ouders en grootouders al bij de feestelijk versierde brug stonden te wachten. Natuurlijk ontbraken wij met ons muziekkorps ook niet en brachten de stemming op gang door de muziek van het overbekende nummer Sinterklaasfeest. Na enkele keren ook het “zie ginds komt de stoomboot” gespeeld te hebben konden we toch beter de tekst gaan wijzigen in “zie ginds komt het rijtuig”. De Sint kwam in de verte aangereden in een prachtig open rijtuig wat getrokken werd door een groot wit-grijs trekpaard. Het zal wel te maken hebben gehad met – laten we maar zeggen het stikstofprobleem- dat de stoomboot niet mocht varen. Gelukkig had de Sint nog vele echte zwarte pieten bij en had hij nog geen nieuwe zogenaamde roetveeg pieten aangenomen. Onder de pieten waren ook wel enkele “bekende”pieten bij en daarom werden wij ook ruim getrakteerd op het strooigoed. Na het welkom van onze burgemeester Judith Keijzers en jeugdburgemeester Jip van de Loo vertrok de hele stoet , voorop gegaan door Concordia met muziek van Sint Nicolaas op mars, richting gasterij de Merode waar de kinderen nog een aangenaam programma wachtte.


September 2019

In memoriam

“Bert Rijnen, oftewel Bèrtje Rijnen van’t Gineind”, zo begon onze vice-voorzitter het afscheidswoord in de uitvaart op dinsdag 4 juni. Concordia heeft afscheid moeten nemen van een lid van bijzondere verdienste die ruim 70 jaar lid is geweest van onze vereniging. Vanaf de oprichting in 1947 is hij lid geweest en begon op cornet. Daarna heeft hij bijna 30 jaar een plaats in het bestuur gehad. De familie wilde graag dat Concordia in de afscheidsdienst zou spelen en aangezien dit op een dinsdagmiddag was hadden zij er begrip voor dat niet iedereen van de muzikanten aanwezig zou kunnen zijn. Van de familie zitten er ook een paar in het orkest. Toch zaten we met iets meer dan 20 leden op het altaar in de Bernadettekerk in Spoordonk en dat was voor de kinderen Rijnen hartverwarmend. We hadden twee muzikanten in laten vliegen om wat extra ondersteuning te hebben. De kerk was tot de laatste plaats bezet en dat was voor het orkest en dirigent een extra opdracht om de muziek feilloos ten gehore te brengen. Na afloop van de dienst zijn we Bert nog een laatste groet wezen brengen op het kerkhof waar onze trompettist Ben van Agt de Last Post liet klinken. Daarna waren we door de familie uitgenodigd voor de koffietafel als blijk van waardering en dank voor ieder die de tijd had kunnen vinden voor dit prachtig afscheid.

Zomerconcert

Op zondag 23 juni hadden we ons zomerconcert op het terras bij de Merode. Een traditie binnen onze vereniging dat het laatste optreden voor de vakantie op de thuisbasis gegeven wordt. Vooraf gegaan door een heerlijke brunch en waar iedereen lekker kon bijbuurten met elkaar en ook met de partners van de leden. Al verschillende jaren treffen we het iedere keer met het weer. De zon stond hoog aan de hemel en de temperatuur was heel goed. Gelukkig hadden we gebruik kunnen maken van twee grote partytenten die de meesten van een schaduw voorzag. Het programma was afwisselend omdat  Opleiding, Orkest en Drums om de beurt speelden. Gelukkig waren de stoelen op het terras volzet en hebben we een luchtig programma voorgeschoteld aan het publiek. Nadien zelf nog een terrasje gepikt om zo de vakantie in te luiden.

Spoordonkse Boys

Op vrijdag 30 augustus hebben we de Spoordonkse Boys verrast met een serenade vanwege het 75 jarig bestaan van deze vereniging. Onze leden waren pas laat op de hoogte van dit gebeuren maar toch waren we met voldoende personen om deze jubilerende club een muzikale hulde te brengen. We marcheerden dan toch om ongeveer half negen in de avond naar de grote feesttent die op het terrein van de boys was neergezet. Daar aangekomen hebben we het bestuur en de andere aanwezigen in een muzikaal zonnetje gezet. De voorzitter roemde in zijn speech het belang van zo’n club als de boys. Een voetbalvereniging zorgt niet alleen voor het sportieve van de mens maar zeker ook het sociale van zo’n club is heel belangrijk voor een gemeenschap als de Spoordonkse. Hij vernoemde ook dat wij als Concordia ook wel eens te maken hebben met uitvallers maar helaas hebben we nog niet zoveel reserves op de bank zitten. Het deerde het besuur van de sportvereniging niet en ze waren dan ook erg blij met de serenade en nodigden ons allemaal uit om daar een drankje op te nemen.  

Mei 2019


C’est la Vie en Concordia

Blaasorkest C’est la Vie uit Oirschot stuurde ons een uitnodiging om samen met hen een avond met muziek te vullen in de Enck. Zo gingen wij op zaterdagavond 30 maart naar Oirschot. Toen wij binnenkwamen dachten we al dat we te laat waren maar C’est la Vie was al aan het inspelen. Alsof het een concours betrof zo gedreven waren deze muzikanten onder leiding van Bert de Proost, die vanaf de oprichting al dirigent is. Gezien de leeftijd van veel van hun leden zijn zij nog op latere leeftijd begonnen met het bespelen van een instrument. Het moet gezegd worden dat hier vele uurtjes aan oefening vooraf gingen maar dient toch respect te hebben voor hun prestatie en doorzettingsvermogen. Reeds 30 jaar bestaat deze club en laten regelmatig van zich horen. Het programma wat zij brachten waren veelal nummers die bekend zijn bij een breed publiek. Het aantal, dat hadden er gerust een paar minder mogen zijn omdat hun aandeel in de muzikale avond zo iets te groot werd en daardoor het totale programma te laat was afgelopen. De zaal was goed gevuld met toeschouwers die hun optreden ondersteunde met een groot applaus. Direkt daarna was het podium voor Concordia in Opleiding. Rob Dronkers had het goed onder controle en de jeugdleden zaten tijdens het spelen te genieten om in zo’n grote zaal te spelen. Een kleine pauze volgde om de lotjes te verkopen van de loterij van C’est la Vie en ondertussen bouwde de slagwerkgroep het podium om. Onder leiding van Marcel te Brake bracgt Concordia op Drums een leuk en gevarieerd programma te gehore. Daarna was Het Orkest aan de beurt. Speciaal voor dit concert hadden we enkele werken op het program waarbij de slagwerkgroep voor extra ondersteuning zorgde. Deze nummers zullen nog vaker uitgevoerd worden dus degen die niet aanwezig waren, niet getreurd want tijdens het zomerconcert op 23 juni bij de Merode staan ze weer op het program. Een leuke muzikale avond maar voor enkele plakkers ging helaas de tap iets te vroeg dicht.  

Cyriel en Tiny Franken 40 jaar getrouwd.

Op zaterdag 6 april vroeg in de avond gingen we Cyriel en Tiny Franken een verrassings serenade brengen ter gelegenheid van hun 40 jarig huwelijk. Cyriel is ruim 29 jaar lid van Concordia en voor eigen leden brengen we graag een serenade bij een feestelijke gebeurtenis zoals deze. Hoewel wij als Concordia geen uitnodiging hadden ontvangen vond het bestuur toch wel dat zij een muzikale hulde verdienden. Na jaren als penningmeester gediend te hebben is hij nog steeds actief als tambourmaître en verleend hand- en spandiensten bij allerlei Concordia evenementen. Ook Tiny is vaak op de achtergrond actief als vrijwilliger bij onze vereniging. Dus daarom werden alle leden via mail opgeroepen om deze serenade geheim te houden en togen we rond half zeven naar café Buitenlust in oirschot. Aangenaam verrast waren ze zeker toen wij in vol ornaat, en bijna kompleet, speciaal voor hun waren gekomen. Cyriel zei dat hij niet iedereen wou belasten op de zaterdagavond en daarom geen uitnodiging had gestuurd. Maar daar dachten onze leden toch anders over en hadden het er graag voor over. Na enkele marsen en een woordje door de voorzitter werd nog het lang zullen zij leven gespeeld. Daarna werden we door het paar uitgenodigd voor een alcoholische/alcoholvrije versnapering. Cyriel en Tiny nogmaals proficiat en proost.  

Koningsdag

Ieder jaar wordt koningsdag gevierd in Spoordonk en wij waren er als Concordia ook weer bij. Op de gezellige markt op het kerkplein vond dit jaar het evenement plaats met allerlei kraampjes waar wat lekkers te koop was. Om 2 uur mochten wij de aftrap geven met een aantal muzikale nummers. Het Orkest ondersteund met de jeugd van de Opleiding, maar ook de Drums, waren present. Bij het nummer Ritme van de Regen kwamen de eerste druppeltjes naar beneden maar dat deed ons niks. We speelden er lustig op los en dat hadden ze boven in den hemel ook gehoord want een poosje later kwam het met bakken uit de lucht. Doordat we deze bui trotseerden had tot gevolg dat iedereen een goede douche had gehad. We lieten ons niet kennen en sloten gezamenlijk af met de mars Saint Triphon. Na afloop instrumenten afdrogen en opruimen en weer terug naar het kerkplein waar we een groot deel van Spoordonk tegenkwamen.  

Concordia en de heilige Eik.

Zondag 5 mei was het weer zover. Ja, het “weer” zover niet helemaal maar het was zover dat we met Concordia naar de kapel mochten. Pastoor Spijkers noemde dit eens de Spoordonkse bedevaart, naar de plek waar ooit een mariabeeldje werd gevonden. Als opvolging van het vroegere dauwtrappen is dit echt een goede vervanging, de eerste zondag in de meimaand moeder maria gaan vereren. En wij doen dat op een muzikale wijze. Een aantal jaren geleden met Concordia het Orkest en het Reusels muziekske en daar kwamen nadien nog Lya de Haas en Hennie Korsten bij. Prachtige jaren gehad en door het weer volgens mij nooit uit hoeven te wijken naar de kerk. Maar dit jaar was het net even wat anders. De avond tevoren kregen we een telefoontje dat Lya en Hennie niet konden optreden vanwege wat lichamelijke klachten. Helaas niets aan te doen maar we wensten hen een spoedig herstel. Normaal brachten zij een geluidsinstallatie mee maar die moesten we hals over kop nog een regelen. Dus snel wat adressen gebeld en gelukkig hadden we nog iets kunnen organiseren. De weersvoorspellingen waren ook niet al te gunstig maar we gingen het er toch op wagen. Op twee plaatsen thuis werd in alle vroegte al koffie gezet, bij de kapel was het aggregaat en het water al gearriveerd, de kramen werden opgebouwd en stoelen klaargezet. De bedevaartgangers lieten op zich wachten maar gelukkig zat het voor 12 uur aardig vol. Onder de mis viel er af en toe een spatje regen maar dat mocht niet deren. De voorgangers van de mis, pastoor Spijkers en pastor van Nunen hadden de mededeling dat in de kerk in Spoordonk op 8 juni de laatste mis wordt opgedragen en dan haar deuren sluit, maar ze wilden wel graag dat de bedevaart naar de kapel van de heilige Eik toch door blijft gaan. De muziek door het orkest werd goed gespeeld en iedereen luisterde aandachtig. Door de frisse temperatuur werd het na een uur stilzitten toch wel koud. De mis was beëindigd en wij sloten af met het nummer Time to say goodbye. Op dat moment ging het harder regenen en velen vluchtten naar een drogere plek. Na afloop hebben we het klein concertje niet meer uitgevoerd omdat het publiek voor een groot gedeelte weg was en ook omdat de muzikanten het te koud hadden. Iedereen bedankt die heeft meegewerkt aan deze dag.  

Gildefeest Middelbeers.

Het weer was twijfelachtig maar toch kwam de zon door en ’s middags was het heerlijk toeven op het gildefeest in Middelbeers op 19 mei jongstleden. Dat kan ook bijna niet anders want zoveel Sint Catharina’s, Onzer Lieve Vrouwe, Sint Sebastianen, Sancta Barbara’s, Sint Jorissen en nog vele van die patroonsheiligen bij elkaar moet het wel goed weer worden. Om stipt 12 uur vertrok de grote optocht vanaf het gildeterrein aan de westelbeersedijk door de Middelbeerse kern. Voorop gegaan door Concordia en de Vriendschap volgden nog ongeveer 65 gilden afkomstig uit Brabant en zelfs daarbuiten. Aande achterkant van het terrein richting dorp ging het wat fout. De begeleidende gildebroeder dacht dat we linksaf moesten totdat hij erachter kwam dat het toch de andere kant moest zijn. Hilariteit alom natuurlijk bij het korps maar zo flexibel als wij zijn werd dit door de twee tambourmaitres vakkundig opgelost. Ongeveer drie kwartier duurde de rondgang en terugkomend op het gildeterrein waren de laatste gilden nog niet vertrokken. Marcherend langs de hoofdtribune met de “hoge gasten” gingen we langs het publiek recht op ons doel af; de consumptietent. Het pilsje deed ons goed smaken. Even later weer opstellen met het grote korps en marcheerden we naar de plek langs de hoofdtribune voor het gadeslaan van de massale opmars en het spelen van het Wilhelmus. Daarna kijken naar de vendelgroet door alle vendeliers die zwaaiden voor “God, koning en vaderland “, zoals de omroeper dat zei. Na afloop van dit schouwspel hebben we nog een paar uurtjes vertoefd op het zonovergoten terras van de feesttent.  

Maart 2019

Peru-night

Op vrijdag 25 januari vond op het Heerbeeck College in Best de Peru-night plaats. Dit is een benefiet avond die georganiseerd wordt door de leerlingen die daarmee geld inzamelen voor hun reis naar Peru. Niet alleen de reis wordt hiermee betaald maar een groot bedrag gaat ook naar de goede doelen in dat land. Zoals ondersteuning van de lokale bevolking in onderwijs, voedselvoorziening en natuurbescherming. Ook is het van belang dat deze leerlingen iets leren over de culturen en gebruiken daar. Tijdens deze Peru night zijn er een aantal optredens van muzikanten en zangers die op deze school studeren. Concordia het Orkest was ook uitgenodigd om een groot deel in dit programma op zich te nemen. Een paar leerlingen waren al een enkele keer in ons repetitielokaal geweest om zo de puntjes op de i te zetten voor hun optreden. Ook een docent had zich gemeld en hij vertolkte het nummer You'll never walk Alone. Op de donderdag ervoor hadden we de soundcheck in de aula van het Heerbeeck waar ook de uitvoering zou plaatsvinden. Het was voor het orkest wel even wennen aan de akoestiek maar dan zie je dat dit toch niet overbodig was geweest. Op de avond zelf ging alles goed. De solo van Katinka op panfluit met het nummer El Condor Pasa was voor haar de vuurdoop omdat zij maar een korte studie op dit instrument had gehad. Chapeau voor deze uitvoering is dan ook op zijn plaats. De begeleiding door het orkest bij de twee zangeressen ging ook goed alhoewel deze twee meiden het nivo van zo\rquote n optreden een beetje hadden onderschat. Een minpuntje in de avond was tijdens de pauze. Het orkest zou hierbij een muzikaal programma brengen met ook ons eigen vocaal talent Shakira maar een groot deel van het publiek koos ervoor om hun drankje te gaan nuttigen elders in het gebouw. Hier kan de organisatie nog wat verbeterpunten op toe passen. Al met al een geslaagde avond die goed voorbereid was door het orkest mede dankzij de deskundige leiding van onze dirigent Rob Dronkers. 

Crocusconcert: succes!

Op zaterdag 16 februari vond bij de Merode het crocusconcert plaats. Onze slagwerkgroep Concordia op Drums had de slagwerkgroep SUpercussion uit Veldhoven uitgenodigd en brassband ToebaDjoezz uit Oisterwijk. Waarom deze twee clubs heeft misschien voor de onbekende wat uitleg nodig. Supercussion staat ook onder leiding van Marcel te Brake zoals ook onze Concordia op Drums. De brassband ToebaDjoezz heeft een verbinding met Concordia in de persoon van slagwerker Wouter Brands die bij allebei de clubs een niet onbelangrijke slagwerkpartij invult. De avond werd geopend door Supercussion. De leden van deze club waren extra gemotiveerd om hun kunnen te laten zien en horen op het zogenaamde ongestemde slagwerk en trommen dus - alsmede ook op het gestemde slagwerk zoals marimba, xylofoon en klein klokkenspel. Een niet onverdienstelijk optreden door de muzikanten en zeker niet voor instructeur Marcel die door de afwezigheid van een van hen op het laatste moment nog een belangrijke solopartij xylofoon voor zijn rekening moest nemen. Een groot applaus door het toegestroomde publiek was zeker op zijn plaats voor deze enthousiaste slagwerkgroep. Tijdens het ombouwen van het podium voor Concordia op Drums bracht de zeven koppige brassband ToebaDjoezz een aangenaam in het gehoor liggend programma. Zeer leuke nummers waar het publiek werkelijk van zat te genieten. Toen na de pauze Concordia op Drums begon kon je meteen horen, dit staat als een huis. De vonken vlogen ervan af tijdens hun optreden. De tempi en geraffineerdheid van de slagwerkers kwam er helemaal uit en dat werd op en top gewaardeerd door de toeschouwers. Mede dankzij de ondersteuning van twee oud leden werd dit een perfecte uitvoering. Terugkijkend naar deze avond kun je alleen maar zeggen; ik was blij dat ik er bij was.

Carnavalsoptocht

Ook dit jaar weer natuurlijk de grote optocht in Olliedonk. Nou is de laatste jaren te merken dat we het woord grote misschien beter weg kunnen laten. Het is niet anders als in andere dorpen waar zo'n optocht plaats vindt. De tendens dat er minder wagens gebouwd worden en minder groepen meedoen is nou eenmaal zo. Maar toch laten we er ons niet van weerhouden om de Spoordonkse gemeenschap en het publiek wat langs de kant staat te laten zien wie muziekvereniging Concordia Spoordonk wel is. Een enthousiaste groep muzikanten die weer en wind niet uit de weg gaan om de optocht tot een goed einde te brengen. Door de jaren heen zijn we gewend aan de grote gaten (hier wel het woord grote) in de stoet van carnavaleske groepen en daarom hebben we ook dit jaar weer een pauze gehad op het Beerseveld. Dat dit nadelig was voor het verdere verloop van de optocht moet ernstig in twijfel worden gebracht want niet zeker is de organisatie op de hoogte van ons pauze moment. Met dank aan familie van Nunen die jaarlijks weer voor de opwarming van de chocomel had gezorgd met zelfs een koekje erbij, en dank ook aan André die zijn fles schrobbeler- die hij gekregen had bij het afscheid van zijn bestuursfunctie- ter beschikking had gesteld. Na bijna anderhalf uur zat het erop en keerden we met dorstige kelen terug naar de Merode waar enkelen nog een aangename middag hadden in het carnavalsgedruis.

1000 jaar familie van de Looij

Op zondag 10 maart jongstleden hebben we een serenade gebracht bij familie van de Looij. Zij waren met 14 broers en zussen die dag totaal 1000 jaar oud. Hun vader was beter bekend als Marte Jappe uit de Lubberstraat en hun ouderlijk huis staat nu nog steeds op dezelfde plek maar dat gedeelte van de straat heet nu Mousten. De oudste van de familie had een verzoek gericht aan onze club of het mogelijk zou zijn om een serenade te brengen bij de Stapperij waar ze die dag feest hadden. Het moest wel super-geheim blijven voor zijn broers en zussen want hij wou ze eens echt verrassen. En dat was natuurlijk goed gelukt want toen zij na een rondrit met de huifkar bij de feestzaal arriveerden stond Concordia opgesteld achter het gordijn. Tot ieders verbazing klonk opeens het tromgeroffel van de slagwerkgroep en ging het gordijn open. De verrassing was kompleet dat het hele korps daar stond opgesteld en hun toespeelde met de mars Arosa. Een woordje van de voorzitter die daarmee de felicitaties overbracht van Concordia maar ook van de hele gemeenschap aan deze Spoordonkse familie. Na het spelen van het lang zullen ze leven dankte oudste broer van de Looij ons voor de inzet en de bereidwilligheid om voor hun een muzikale hulde te brengen. Hij ondersteunde dit met een envelop met inhoud en bood ons ook nog enkele consumpties aan. Dit was weer een van de leuke dingen van Concordia Spoordonk. Altijd actief. }
Balk