Concordiant Artikelen

Mei 2019

C’est la Vie en Concordia

Blaasorkest C’est la Vie uit Oirschot stuurde ons een uitnodiging om samen met hen een avond met muziek te vullen in de Enck. Zo gingen wij op zaterdagavond 30 maart naar Oirschot. Toen wij binnenkwamen dachten we al dat we te laat waren maar C’est la Vie was al aan het inspelen. Alsof het een concours betrof zo gedreven waren deze muzikanten onder leiding van Bert de Proost, die vanaf de oprichting al dirigent is. Gezien de leeftijd van veel van hun leden zijn zij nog op latere leeftijd begonnen met het bespelen van een instrument. Het moet gezegd worden dat hier vele uurtjes aan oefening vooraf gingen maar dient toch respect te hebben voor hun prestatie en doorzettingsvermogen. Reeds 30 jaar bestaat deze club en laten regelmatig van zich horen. Het programma wat zij brachten waren veelal nummers die bekend zijn bij een breed publiek. Het aantal, dat hadden er gerust een paar minder mogen zijn omdat hun aandeel in de muzikale avond zo iets te groot werd en daardoor het totale programma te laat was afgelopen. De zaal was goed gevuld met toeschouwers die hun optreden ondersteunde met een groot applaus. Direkt daarna was het podium voor Concordia in Opleiding. Rob Dronkers had het goed onder controle en de jeugdleden zaten tijdens het spelen te genieten om in zo’n grote zaal te spelen. Een kleine pauze volgde om de lotjes te verkopen van de loterij van C’est la Vie en ondertussen bouwde de slagwerkgroep het podium om. Onder leiding van Marcel te Brake bracgt Concordia op Drums een leuk en gevarieerd programma te gehore. Daarna was Het Orkest aan de beurt. Speciaal voor dit concert hadden we enkele werken op het program waarbij de slagwerkgroep voor extra ondersteuning zorgde. Deze nummers zullen nog vaker uitgevoerd worden dus degen die niet aanwezig waren, niet getreurd want tijdens het zomerconcert op 23 juni bij de Merode staan ze weer op het program. Een leuke muzikale avond maar voor enkele plakkers ging helaas de tap iets te vroeg dicht.  

Cyriel en Tiny Franken 40 jaar getrouwd.

Op zaterdag 6 april vroeg in de avond gingen we Cyriel en Tiny Franken een verrassings serenade brengen ter gelegenheid van hun 40 jarig huwelijk. Cyriel is ruim 29 jaar lid van Concordia en voor eigen leden brengen we graag een serenade bij een feestelijke gebeurtenis zoals deze. Hoewel wij als Concordia geen uitnodiging hadden ontvangen vond het bestuur toch wel dat zij een muzikale hulde verdienden. Na jaren als penningmeester gediend te hebben is hij nog steeds actief als tambourmaître en verleend hand- en spandiensten bij allerlei Concordia evenementen. Ook Tiny is vaak op de achtergrond actief als vrijwilliger bij onze vereniging. Dus daarom werden alle leden via mail opgeroepen om deze serenade geheim te houden en togen we rond half zeven naar café Buitenlust in oirschot. Aangenaam verrast waren ze zeker toen wij in vol ornaat, en bijna kompleet, speciaal voor hun waren gekomen. Cyriel zei dat hij niet iedereen wou belasten op de zaterdagavond en daarom geen uitnodiging had gestuurd. Maar daar dachten onze leden toch anders over en hadden het er graag voor over. Na enkele marsen en een woordje door de voorzitter werd nog het lang zullen zij leven gespeeld. Daarna werden we door het paar uitgenodigd voor een alcoholische/alcoholvrije versnapering. Cyriel en Tiny nogmaals proficiat en proost.  

Koningsdag

Ieder jaar wordt koningsdag gevierd in Spoordonk en wij waren er als Concordia ook weer bij. Op de gezellige markt op het kerkplein vond dit jaar het evenement plaats met allerlei kraampjes waar wat lekkers te koop was. Om 2 uur mochten wij de aftrap geven met een aantal muzikale nummers. Het Orkest ondersteund met de jeugd van de Opleiding, maar ook de Drums, waren present. Bij het nummer Ritme van de Regen kwamen de eerste druppeltjes naar beneden maar dat deed ons niks. We speelden er lustig op los en dat hadden ze boven in den hemel ook gehoord want een poosje later kwam het met bakken uit de lucht. Doordat we deze bui trotseerden had tot gevolg dat iedereen een goede douche had gehad. We lieten ons niet kennen en sloten gezamenlijk af met de mars Saint Triphon. Na afloop instrumenten afdrogen en opruimen en weer terug naar het kerkplein waar we een groot deel van Spoordonk tegenkwamen.  

Concordia en de heilige Eik.

Zondag 5 mei was het weer zover. Ja, het “weer” zover niet helemaal maar het was zover dat we met Concordia naar de kapel mochten. Pastoor Spijkers noemde dit eens de Spoordonkse bedevaart, naar de plek waar ooit een mariabeeldje werd gevonden. Als opvolging van het vroegere dauwtrappen is dit echt een goede vervanging, de eerste zondag in de meimaand moeder maria gaan vereren. En wij doen dat op een muzikale wijze. Een aantal jaren geleden met Concordia het Orkest en het Reusels muziekske en daar kwamen nadien nog Lya de Haas en Hennie Korsten bij. Prachtige jaren gehad en door het weer volgens mij nooit uit hoeven te wijken naar de kerk. Maar dit jaar was het net even wat anders. De avond tevoren kregen we een telefoontje dat Lya en Hennie niet konden optreden vanwege wat lichamelijke klachten. Helaas niets aan te doen maar we wensten hen een spoedig herstel. Normaal brachten zij een geluidsinstallatie mee maar die moesten we hals over kop nog een regelen. Dus snel wat adressen gebeld en gelukkig hadden we nog iets kunnen organiseren. De weersvoorspellingen waren ook niet al te gunstig maar we gingen het er toch op wagen. Op twee plaatsen thuis werd in alle vroegte al koffie gezet, bij de kapel was het aggregaat en het water al gearriveerd, de kramen werden opgebouwd en stoelen klaargezet. De bedevaartgangers lieten op zich wachten maar gelukkig zat het voor 12 uur aardig vol. Onder de mis viel er af en toe een spatje regen maar dat mocht niet deren. De voorgangers van de mis, pastoor Spijkers en pastor van Nunen hadden de mededeling dat in de kerk in Spoordonk op 8 juni de laatste mis wordt opgedragen en dan haar deuren sluit, maar ze wilden wel graag dat de bedevaart naar de kapel van de heilige Eik toch door blijft gaan. De muziek door het orkest werd goed gespeeld en iedereen luisterde aandachtig. Door de frisse temperatuur werd het na een uur stilzitten toch wel koud. De mis was beëindigd en wij sloten af met het nummer Time to say goodbye. Op dat moment ging het harder regenen en velen vluchtten naar een drogere plek. Na afloop hebben we het klein concertje niet meer uitgevoerd omdat het publiek voor een groot gedeelte weg was en ook omdat de muzikanten het te koud hadden. Iedereen bedankt die heeft meegewerkt aan deze dag.  

Gildefeest Middelbeers.

Het weer was twijfelachtig maar toch kwam de zon door en ’s middags was het heerlijk toeven op het gildefeest in Middelbeers op 19 mei jongstleden. Dat kan ook bijna niet anders want zoveel Sint Catharina’s, Onzer Lieve Vrouwe, Sint Sebastianen, Sancta Barbara’s, Sint Jorissen en nog vele van die patroonsheiligen bij elkaar moet het wel goed weer worden. Om stipt 12 uur vertrok de grote optocht vanaf het gildeterrein aan de westelbeersedijk door de Middelbeerse kern. Voorop gegaan door Concordia en de Vriendschap volgden nog ongeveer 65 gilden afkomstig uit Brabant en zelfs daarbuiten. Aande achterkant van het terrein richting dorp ging het wat fout. De begeleidende gildebroeder dacht dat we linksaf moesten totdat hij erachter kwam dat het toch de andere kant moest zijn. Hilariteit alom natuurlijk bij het korps maar zo flexibel als wij zijn werd dit door de twee tambourmaitres vakkundig opgelost. Ongeveer drie kwartier duurde de rondgang en terugkomend op het gildeterrein waren de laatste gilden nog niet vertrokken. Marcherend langs de hoofdtribune met de “hoge gasten” gingen we langs het publiek recht op ons doel af; de consumptietent. Het pilsje deed ons goed smaken. Even later weer opstellen met het grote korps en marcheerden we naar de plek langs de hoofdtribune voor het gadeslaan van de massale opmars en het spelen van het Wilhelmus. Daarna kijken naar de vendelgroet door alle vendeliers die zwaaiden voor “God, koning en vaderland “, zoals de omroeper dat zei. Na afloop van dit schouwspel hebben we nog een paar uurtjes vertoefd op het zonovergoten terras van de feesttent.  

Maart 2019

Peru-night

Op vrijdag 25 januari vond op het Heerbeeck College in Best de Peru-night plaats. Dit is een benefiet avond die georganiseerd wordt door de leerlingen die daarmee geld inzamelen voor hun reis naar Peru. Niet alleen de reis wordt hiermee betaald maar een groot bedrag gaat ook naar de goede doelen in dat land. Zoals ondersteuning van de lokale bevolking in onderwijs, voedselvoorziening en natuurbescherming. Ook is het van belang dat deze leerlingen iets leren over de culturen en gebruiken daar. Tijdens deze Peru night zijn er een aantal optredens van muzikanten en zangers die op deze school studeren. Concordia het Orkest was ook uitgenodigd om een groot deel in dit programma op zich te nemen. Een paar leerlingen waren al een enkele keer in ons repetitielokaal geweest om zo de puntjes op de i te zetten voor hun optreden. Ook een docent had zich gemeld en hij vertolkte het nummer You'll never walk Alone. Op de donderdag ervoor hadden we de soundcheck in de aula van het Heerbeeck waar ook de uitvoering zou plaatsvinden. Het was voor het orkest wel even wennen aan de akoestiek maar dan zie je dat dit toch niet overbodig was geweest. Op de avond zelf ging alles goed. De solo van Katinka op panfluit met het nummer El Condor Pasa was voor haar de vuurdoop omdat zij maar een korte studie op dit instrument had gehad. Chapeau voor deze uitvoering is dan ook op zijn plaats. De begeleiding door het orkest bij de twee zangeressen ging ook goed alhoewel deze twee meiden het nivo van zo\rquote n optreden een beetje hadden onderschat. Een minpuntje in de avond was tijdens de pauze. Het orkest zou hierbij een muzikaal programma brengen met ook ons eigen vocaal talent Shakira maar een groot deel van het publiek koos ervoor om hun drankje te gaan nuttigen elders in het gebouw. Hier kan de organisatie nog wat verbeterpunten op toe passen. Al met al een geslaagde avond die goed voorbereid was door het orkest mede dankzij de deskundige leiding van onze dirigent Rob Dronkers. 

Crocusconcert: succes!

Op zaterdag 16 februari vond bij de Merode het crocusconcert plaats. Onze slagwerkgroep Concordia op Drums had de slagwerkgroep SUpercussion uit Veldhoven uitgenodigd en brassband ToebaDjoezz uit Oisterwijk. Waarom deze twee clubs heeft misschien voor de onbekende wat uitleg nodig. Supercussion staat ook onder leiding van Marcel te Brake zoals ook onze Concordia op Drums. De brassband ToebaDjoezz heeft een verbinding met Concordia in de persoon van slagwerker Wouter Brands die bij allebei de clubs een niet onbelangrijke slagwerkpartij invult. De avond werd geopend door Supercussion. De leden van deze club waren extra gemotiveerd om hun kunnen te laten zien en horen op het zogenaamde ongestemde slagwerk en trommen dus - alsmede ook op het gestemde slagwerk zoals marimba, xylofoon en klein klokkenspel. Een niet onverdienstelijk optreden door de muzikanten en zeker niet voor instructeur Marcel die door de afwezigheid van een van hen op het laatste moment nog een belangrijke solopartij xylofoon voor zijn rekening moest nemen. Een groot applaus door het toegestroomde publiek was zeker op zijn plaats voor deze enthousiaste slagwerkgroep. Tijdens het ombouwen van het podium voor Concordia op Drums bracht de zeven koppige brassband ToebaDjoezz een aangenaam in het gehoor liggend programma. Zeer leuke nummers waar het publiek werkelijk van zat te genieten. Toen na de pauze Concordia op Drums begon kon je meteen horen, dit staat als een huis. De vonken vlogen ervan af tijdens hun optreden. De tempi en geraffineerdheid van de slagwerkers kwam er helemaal uit en dat werd op en top gewaardeerd door de toeschouwers. Mede dankzij de ondersteuning van twee oud leden werd dit een perfecte uitvoering. Terugkijkend naar deze avond kun je alleen maar zeggen; ik was blij dat ik er bij was.

Carnavalsoptocht

Ook dit jaar weer natuurlijk de grote optocht in Olliedonk. Nou is de laatste jaren te merken dat we het woord grote misschien beter weg kunnen laten. Het is niet anders als in andere dorpen waar zo'n optocht plaats vindt. De tendens dat er minder wagens gebouwd worden en minder groepen meedoen is nou eenmaal zo. Maar toch laten we er ons niet van weerhouden om de Spoordonkse gemeenschap en het publiek wat langs de kant staat te laten zien wie muziekvereniging Concordia Spoordonk wel is. Een enthousiaste groep muzikanten die weer en wind niet uit de weg gaan om de optocht tot een goed einde te brengen. Door de jaren heen zijn we gewend aan de grote gaten (hier wel het woord grote) in de stoet van carnavaleske groepen en daarom hebben we ook dit jaar weer een pauze gehad op het Beerseveld. Dat dit nadelig was voor het verdere verloop van de optocht moet ernstig in twijfel worden gebracht want niet zeker is de organisatie op de hoogte van ons pauze moment. Met dank aan familie van Nunen die jaarlijks weer voor de opwarming van de chocomel had gezorgd met zelfs een koekje erbij, en dank ook aan André die zijn fles schrobbeler- die hij gekregen had bij het afscheid van zijn bestuursfunctie- ter beschikking had gesteld. Na bijna anderhalf uur zat het erop en keerden we met dorstige kelen terug naar de Merode waar enkelen nog een aangename middag hadden in het carnavalsgedruis.

1000 jaar familie van de Looij

Op zondag 10 maart jongstleden hebben we een serenade gebracht bij familie van de Looij. Zij waren met 14 broers en zussen die dag totaal 1000 jaar oud. Hun vader was beter bekend als Marte Jappe uit de Lubberstraat en hun ouderlijk huis staat nu nog steeds op dezelfde plek maar dat gedeelte van de straat heet nu Mousten. De oudste van de familie had een verzoek gericht aan onze club of het mogelijk zou zijn om een serenade te brengen bij de Stapperij waar ze die dag feest hadden. Het moest wel super-geheim blijven voor zijn broers en zussen want hij wou ze eens echt verrassen. En dat was natuurlijk goed gelukt want toen zij na een rondrit met de huifkar bij de feestzaal arriveerden stond Concordia opgesteld achter het gordijn. Tot ieders verbazing klonk opeens het tromgeroffel van de slagwerkgroep en ging het gordijn open. De verrassing was kompleet dat het hele korps daar stond opgesteld en hun toespeelde met de mars Arosa. Een woordje van de voorzitter die daarmee de felicitaties overbracht van Concordia maar ook van de hele gemeenschap aan deze Spoordonkse familie. Na het spelen van het lang zullen ze leven dankte oudste broer van de Looij ons voor de inzet en de bereidwilligheid om voor hun een muzikale hulde te brengen. Hij ondersteunde dit met een envelop met inhoud en bood ons ook nog enkele consumpties aan. Dit was weer een van de leuke dingen van Concordia Spoordonk. Altijd actief. }
Balk