Concordiant Artikelen

Maart 2019

Peru-night

Op vrijdag 25 januari vond op het Heerbeeck College in Best de Peru-night plaats. Dit is een benefiet avond die georganiseerd wordt door de leerlingen die daarmee geld inzamelen voor hun reis naar Peru. Niet alleen de reis wordt hiermee betaald maar een groot bedrag gaat ook naar de goede doelen in dat land. Zoals ondersteuning van de lokale bevolking in onderwijs, voedselvoorziening en natuurbescherming. Ook is het van belang dat deze leerlingen iets leren over de culturen en gebruiken daar. Tijdens deze Peru night zijn er een aantal optredens van muzikanten en zangers die op deze school studeren. Concordia het Orkest was ook uitgenodigd om een groot deel in dit programma op zich te nemen. Een paar leerlingen waren al een enkele keer in ons repetitielokaal geweest om zo de puntjes op de i te zetten voor hun optreden. Ook een docent had zich gemeld en hij vertolkte het nummer You'll never walk Alone. Op de donderdag ervoor hadden we de soundcheck in de aula van het Heerbeeck waar ook de uitvoering zou plaatsvinden. Het was voor het orkest wel even wennen aan de akoestiek maar dan zie je dat dit toch niet overbodig was geweest. Op de avond zelf ging alles goed. De solo van Katinka op panfluit met het nummer El Condor Pasa was voor haar de vuurdoop omdat zij maar een korte studie op dit instrument had gehad. Chapeau voor deze uitvoering is dan ook op zijn plaats. De begeleiding door het orkest bij de twee zangeressen ging ook goed alhoewel deze twee meiden het nivo van zo\rquote n optreden een beetje hadden onderschat. Een minpuntje in de avond was tijdens de pauze. Het orkest zou hierbij een muzikaal programma brengen met ook ons eigen vocaal talent Shakira maar een groot deel van het publiek koos ervoor om hun drankje te gaan nuttigen elders in het gebouw. Hier kan de organisatie nog wat verbeterpunten op toe passen. Al met al een geslaagde avond die goed voorbereid was door het orkest mede dankzij de deskundige leiding van onze dirigent Rob Dronkers. 

Crocusconcert: succes!

Op zaterdag 16 februari vond bij de Merode het crocusconcert plaats. Onze slagwerkgroep Concordia op Drums had de slagwerkgroep SUpercussion uit Veldhoven uitgenodigd en brassband ToebaDjoezz uit Oisterwijk. Waarom deze twee clubs heeft misschien voor de onbekende wat uitleg nodig. Supercussion staat ook onder leiding van Marcel te Brake zoals ook onze Concordia op Drums. De brassband ToebaDjoezz heeft een verbinding met Concordia in de persoon van slagwerker Wouter Brands die bij allebei de clubs een niet onbelangrijke slagwerkpartij invult. De avond werd geopend door Supercussion. De leden van deze club waren extra gemotiveerd om hun kunnen te laten zien en horen op het zogenaamde ongestemde slagwerk en trommen dus - alsmede ook op het gestemde slagwerk zoals marimba, xylofoon en klein klokkenspel. Een niet onverdienstelijk optreden door de muzikanten en zeker niet voor instructeur Marcel die door de afwezigheid van een van hen op het laatste moment nog een belangrijke solopartij xylofoon voor zijn rekening moest nemen. Een groot applaus door het toegestroomde publiek was zeker op zijn plaats voor deze enthousiaste slagwerkgroep. Tijdens het ombouwen van het podium voor Concordia op Drums bracht de zeven koppige brassband ToebaDjoezz een aangenaam in het gehoor liggend programma. Zeer leuke nummers waar het publiek werkelijk van zat te genieten. Toen na de pauze Concordia op Drums begon kon je meteen horen, dit staat als een huis. De vonken vlogen ervan af tijdens hun optreden. De tempi en geraffineerdheid van de slagwerkers kwam er helemaal uit en dat werd op en top gewaardeerd door de toeschouwers. Mede dankzij de ondersteuning van twee oud leden werd dit een perfecte uitvoering. Terugkijkend naar deze avond kun je alleen maar zeggen; ik was blij dat ik er bij was.

Carnavalsoptocht

Ook dit jaar weer natuurlijk de grote optocht in Olliedonk. Nou is de laatste jaren te merken dat we het woord grote misschien beter weg kunnen laten. Het is niet anders als in andere dorpen waar zo'n optocht plaats vindt. De tendens dat er minder wagens gebouwd worden en minder groepen meedoen is nou eenmaal zo. Maar toch laten we er ons niet van weerhouden om de Spoordonkse gemeenschap en het publiek wat langs de kant staat te laten zien wie muziekvereniging Concordia Spoordonk wel is. Een enthousiaste groep muzikanten die weer en wind niet uit de weg gaan om de optocht tot een goed einde te brengen. Door de jaren heen zijn we gewend aan de grote gaten (hier wel het woord grote) in de stoet van carnavaleske groepen en daarom hebben we ook dit jaar weer een pauze gehad op het Beerseveld. Dat dit nadelig was voor het verdere verloop van de optocht moet ernstig in twijfel worden gebracht want niet zeker is de organisatie op de hoogte van ons pauze moment. Met dank aan familie van Nunen die jaarlijks weer voor de opwarming van de chocomel had gezorgd met zelfs een koekje erbij, en dank ook aan André die zijn fles schrobbeler- die hij gekregen had bij het afscheid van zijn bestuursfunctie- ter beschikking had gesteld. Na bijna anderhalf uur zat het erop en keerden we met dorstige kelen terug naar de Merode waar enkelen nog een aangename middag hadden in het carnavalsgedruis.

1000 jaar familie van de Looij

Op zondag 10 maart jongstleden hebben we een serenade gebracht bij familie van de Looij. Zij waren met 14 broers en zussen die dag totaal 1000 jaar oud. Hun vader was beter bekend als Marte Jappe uit de Lubberstraat en hun ouderlijk huis staat nu nog steeds op dezelfde plek maar dat gedeelte van de straat heet nu Mousten. De oudste van de familie had een verzoek gericht aan onze club of het mogelijk zou zijn om een serenade te brengen bij de Stapperij waar ze die dag feest hadden. Het moest wel super-geheim blijven voor zijn broers en zussen want hij wou ze eens echt verrassen. En dat was natuurlijk goed gelukt want toen zij na een rondrit met de huifkar bij de feestzaal arriveerden stond Concordia opgesteld achter het gordijn. Tot ieders verbazing klonk opeens het tromgeroffel van de slagwerkgroep en ging het gordijn open. De verrassing was kompleet dat het hele korps daar stond opgesteld en hun toespeelde met de mars Arosa. Een woordje van de voorzitter die daarmee de felicitaties overbracht van Concordia maar ook van de hele gemeenschap aan deze Spoordonkse familie. Na het spelen van het lang zullen ze leven dankte oudste broer van de Looij ons voor de inzet en de bereidwilligheid om voor hun een muzikale hulde te brengen. Hij ondersteunde dit met een envelop met inhoud en bood ons ook nog enkele consumpties aan. Dit was weer een van de leuke dingen van Concordia Spoordonk. Altijd actief. }
Balk