Tips

PlayScore Lite
PlayScore
App waarmee je met je telefoon muziek kunt scannen en gelijk afspelen. Resultaat is wel afhankelijk van de kwaliteit van het origineel. Voor gebruikers van Finale en/of Sibelius is de pro versie (niet gratis) misschien een optie. Hiermee
kun je het resultaat exporteren naar een midi of xml file, die je weer in kunt lezen in Finale en Sibelius.
PlayScoreSample

Afstem-app Iphone en Android (Gratis)


n-Track-Tuner: Met deze app kun je je instrument afstemmen.

Om de juiste frequentie (442 Hz) te kiezen, klik je onderin in het witte rondje en kies je vervolgens voor het tandwieltje.

De app bevat o.a. ook een stemvork.

Schermafbeeldingen

  •  
  •  
  •  

Afspeelsnelheid instellen in Windows Media Player.


 

 
Opleidingscoördinator Concordia

Een opleidingscoördinator bij Concordia? Hebben we die dan?

Sinds september 2011 is er een opleidingscoördinator bij Concordia, in de persoon van Irma vand de Wal. 

Een belangrijk onderdeel van haar taak is dat alle leden die een opleiding volgen, zowel bij de fanfare als bij Pulz , blazers én slagwerk, kinderen én volwassenen, één aanspreekpunt hebben voor vragen, klachten, opmerkingen of suggesties rondom de opleidingen.
Daarnaast zal Irma van tijd tot tijd komen kijken bij de lessen in de Merode en ook contact leggen met de docenten van Pulz.

Jij hebt een vraag, klacht, opmerking of suggestie, en nu?

Je kunt Irma op verschillende manieren bereiken. Via e-mail: fanfare@concordiaspoordonk.nl, telefoon: 0499-577081 of spreek haar aan als zij bij de lessen aanwezig is.

 
 
Onderhoudsvoorschriften voor koperen blaasinstrumenten

Inwendige schoonmaak
U zult meer en langer plezier aan uw instrument beleven, als u de volgende tips in acht neemt.
Minstens éénmaal in de twee maanden dient het instrument inwendig schoongemaakt te worden. Het beste kunt u hiervoor lauwwarm water gebruiken met een heel klein beetje vloeibaar reinigingsmiddel b.v. Dreft of Badedas (gebruik nooit kokend water en/of soda).
Leg het instrument ongeveer dertig minuten in het water, (b.v. in bad of plastic bak) en spoel daarna het instrument goed uit met schoon stromend water.

Onderhoud van de ventielen
Voor het schoonhouden van de ventielen draait u eerst de ventieldoppen aan de onderkant eraf.
Draai de ventielen los en leg ze op volgorde neer. De meeste ventielen zijn genummerd, 1-2-3.
Veeg de ventielen goed af met een doek die niet pluist of vezeltjes achter laat.
Voor het poetsen van de binnenkant van de ventielhuizen bestaan speciale borsteltjes. Maar u kunt dit ook doen door een doek (niet pluizend) om een stukje rond hout ter grootte van een potlood te draaien en daarmee voorzichtig door het ventielhuis heen en weer te wrijven.
Bij het in elkaar zetten van de ventielen gebruikt u een paar druppeltjes ventielolie.
Gebruik alleen ventielolie!

Onderhoud van de pompen
Een van de meest voorkomende reparaties is dat de pompen niet meer schuiven. Dit euvel kan verholpen worden door iedere keer voordat u begint te spelen, de pompen allemaal een keer op en neer te bewegen. Indien u merkt dat de pompen niet goed meer lopen, kunt u ze met speciaal pompenvet insmeren. Gebruik geen vaseline, want bij hoge temperatuur drijft het weg en bij lage temperatuur stolt het.
Gebruik voor de triggerpompen dun vet met key oil (geen ventielolie!).

Algemeen
Nadat u hebt gespeeld moet het instrument afgeveegd worden. Vooral de plaatsen waar het instrument met de handen of speeksel in aanraking komt. Transpiratie en speeksel tasten het materiaal erg aan. Hiervoor zijn speciale poetsdoeken verkrijgbaar. Voor verzilverde instrumenten is dat een doek die met poetsmiddel geïmpregneerd is.
Laat ook eens van tijd tot tijd de koffer open staan zodat het instrument kan drogen.

Enkele nuttige tips
1. Voor het schoonmaken van instrumenten zijn verschillende wissers verkrijgbaar, ook in grootte.
2. Het mondstuk steeds voorzichtig in de mondstukbuis zetten en er nooit met de hand op slaan.
3. Berg geen losse onderdelen zoals harpjes en dergelijke in het koffer op, of er moet een aparte opbergruimte voor zijn.
4. Eet of drink nooit onder het spelen. Zorg voor een schone mond alvorens te gaan spelen.
5. Houd het mondstuk zowel inwendig als uitwendig goed schoon.
6. "Repareer" in geen geval uw instrument zelf. Laat dat aan de vakman over.

Rietinstrumenten
De binnenkant van saxofoons regelmatig met daartoe geschikte wissers schoonmaken en erop toezien dat de polsters niet met vet, water of olie in aanraking komen. Na iedere speelbeurt het instrument droogmaken van binnen met speciale wissers en zeem leer. Op de draaipunten van de kleppen regelmatig een druppeltje olie doen: Key oil (dus géén ventielolie!). De buitenkant met een zachte doek opwrijven.
Houtinstrumenten zoals klarinet, hobo e.d. mag men in het begin slechts korte tijd bespelen (± 30 minuten per dag), zodat het hout bij het blazen optredende vochtigheid en warmte kan absorberen.
Na het spelen moet het instrument uit elkaar worden genomen en worden droog gemaakt met een daartoe geschikte wisser. Hoewel voor klarinetten etc. alleen jarenlang natuurgedroogde grenadilehout wordt gebruikt, blijft het een natuurproduct dat op alle temperatuurwisselingen reageert. Om het risico van scheuren zoveel mogelijk tegen te gaan, moet er dan ook voor gewaakt worden dat de instrumenten aan al te grote temperatuurwisselingen worden blootgesteld vooral direct vóór en na het blazen.
De kleppen, schroeven en veren moeten van tijd tot tijd licht gesmeerd worden. Het beste kunt u hiervoor een naald gebruiken, die gedoopt is in dunne, zuurvrije olie.
U dient er echter voor te zorgen dat geen olie aan de polsters komt, omdat deze dan hard worden en niet goed meer afsluiten.
De tapkurken moeten regelmatig met tapvet worden ingevet, zodat de diverse delen goed uit elkaar kunnen worden genomen.


 

Metronoom op de Computer


Metronoom

Zoals de meeste muziekstudenten reeds ondervonden hebben is de metronoom een belangrijk studie-instrument.

Het programma kun je downloaden door op de afbeelding te klikken.
Plaats het programma op het bureaublad en dubbelklik op het icoon om het te activeren.
Het tempo en ritme kun je aanpassen door op de knoppen te klikken.

 

Balk